Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Ричард Џоли и Сара Роуз, Разговор
Кога времето е лошо и нема изгледи за патување во паркот, можеби ќе посегнеме по боички, моливи и хартија како начин да ги забавуваме нашите деца. Но, цртањето е многу повеќе од забавна активност. Има широки придобивки за развојот на децата.
Овде, наведовме некои од начините на кои цртањето може да биде корисно за децата – за комуникација, меморија и учење – и како родителите можат да ги поддржат своите деца додека тие креативно се изразуваат.
Цртежот им овозможува на децата да ги земат своите искуства од светот и да ги трансформираат преку создавање нови врски и врски преку нивните инвентивни умови. Нивното знаење, сеќавања и фантазии сето тоа ја потхранува нивната имагинација, а цртежот им овозможува на децата да истражуваат, надградуваат и снимаат свои креативни и имагинативни идеи.
Еден од нас (Ричард Џоли) спроведе истражување за употребата на цртање во кинеските училишта за доенчиња, кои учат деца на возраст од три до шест години. Надоврзувајќи се на долгогодишен фокус на учење на малите деца за репрезентативни вештини за цртање, кинеската наставна програма за уметност за доенчиња, исто така, го олеснува уживањето на децата во цртањето преку правење креативни и експресивни слики од нивната имагинација.
Кога децата беа замолени да нацртаат од каде доаѓаат, едно момче нацрта роза – симбол на Кунминг, градот во кој живееше. Рече дека дошол од розата и си ја нацртал косата покриена со црвен полен.
Цртежот исто така им овозможува на децата да се изразат и да комуницираат со другите. Детето може графички да доживее среќен настан, како што е роденденската забава, или да извлече некои тажни чувства како терапевтска вежба за да помогне со настан како што е тага.
Цртежот е важен медиум во детската уметничка терапија. Обезбедува невербален начин да се пренесе широкиот опсег на емоционални и бихејвиорални тешкотии со кои може да се борат, за да доведе до промени и раст.
Цртежот може да им помогне на децата да учат. Истражувањата покажуваат дека користењето на цртањето како наставна активност може да го зголеми разбирањето на децата во други области, како што е науката. На група деца им беа поучени две стратегии кои ќе им помогнат да научат научен концепт. Едната стратегија вклучуваше скицирање на идеи, а другата не. Меѓу учениците кои добро ја изведоа секоја стратегија, оние кои користеа цртање подобро ја разбираа темата.
Уште повеќе, цртањето може да помогне и за подобрување на меморијата на децата. Истражувањето покажа дека децата даваат повеќе информации за претходно искусен настан кога од нив се бара да цртаат за него додека зборуваат за него. Утврдено е дека цртањето го подобрува сеќавањето на децата на настаните што се случиле една година порано.
Практиката го прави совршенството – и ова секако важи за цртањето. Тоа е вежба за решавање проблеми, бидејќи децата се обидуваат да произведат дводимензионална слика што претставува предмет или сцена од тродимензионален свет. Со возраста, вежбањето и наставата, децата обично произведуваат сè повизуелно реалистични претстави на предметот. Во овој процес децата експериментираат со различни линии, форми, просторно усогласување и пропорции.
Пред сè, можеме да им помогнеме на нашите деца да цртаат и да учат преку цртање со тоа што едноставно ќе им ги дадеме материјалите и времето да ги користат.
Охрабрувањето за цртање е исто така важно. Извештајот на Советот за уметности во Англија покажа дека многу деца не добиваат охрабрување да учествуваат во уметнички активности, но дека оние деца кои учествувале во тоа имале поголема веројатност да се вклучат во уметноста како возрасни. Ова сугерира дека охрабрувањето може да биде важно, не само за моменталниот ангажман, туку и за користа во иднина од ангажирањето во уметноста.
Може да се обидете да поминувате време седејќи со вашето дете додека црта, можеби разговарајќи со него. Ако сте разговорливи и на децата што ги поддржувате, веројатно ќе им биде охрабрувачки. Спроведовме истражување за да откриеме што влијаело врз искуствата на децата со цртање. Откривме дека децата чии родители поминувале подолго со нив додека цртале, повеќе уживале во нивното цртање.
Психолозите кои работат со деца често бараат од нив да цртаат. Родителите може да најдат цртање како корисен начин да добијат поголем увид во искуствата и личните размислувања на нивните деца.
Или, цртајте покрај вашето дете. Истражувањата покажаа дека децата често користат цртежи направени од други, како цртани или цртежи од нивните родители или браќа и сестри, како инспирација за нивните сопствени цртежи. Нашето истражување покажа дека децата најмногу ценат да им се даде демонстрација на цртање како поддршка за нивниот сопствен цртеж. Цртањето со вашето дете или соработката на заеднички цртеж може да му обезбеди инспирација.
Креирањето геометриски дизајни и шаблони често се промовира како ефективно средство за развивање на детската вештина за цртање, фина контрола на моторот и координација рака-око. Чукувањето може да биде и многу забавно и е поврзано со зголемената креативност и имагинација и учење кај децата.
Уште повеќе, откриено е дека дудлирањето го подобрува потсетувањето кај возрасните кои слушале монотона телефонска порака. Можете да му дадете на вашето дете пример и заедно да дудлувате.
Можете исто така да го запознаете вашето дете со низа стилови на цртање. Децата може да бидат инспирирани од одреден уметнички стил, како што е мангата, а тоа може да им даде можност да ја развијат својата вештина за цртање и да го разберат светот околу нив. Можеби позајми некои стрипови од библиотеката за да ги инспирираш. Можеби ќе сакате да се вклучите и да научите да цртате на поинаков начин заедно.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview