Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Американското педијатриско здружение
Нехиспанското црно момче на возраст меѓу 5 и 18 години имаат поголема веројатност да подлежат на фармаколошки ограничувања за време на ментални здравствени кризи отколку децата од други раси и етникуми. Наодите ќе бидат презентирани на состанокот на Педијатриските академски здруженија (PAS) 2023 година, одржан од 27 април до 1 мај во Вашингтон, Д.Ц.
Студијата испитувала евиденција на 61.503 деца примени во 41 непсихијатриска детска болница во САД помеѓу 2018 и 2022 година поради ментални здравствени состојби како што се аутизам, анксиозност, психотични нарушувања, самоповреда или самоубиство и траума. Приближно 11,9% добиле фармаколошки ограничувања, намерна форма на лек кој се администрира кога има акутни безбедносни проблеми на персоналот и/или пациентот. Евиденцијата е добиена од базата на податоци за Педијатриски здравствен информативен систем на Здружението на детска болница.
Помеѓу 7.309 деца кои доживеале фармаколошка воздржаност во текот на периодот на студијата, 14,8% од децата биле нехиспано-црни, споредено со 12,3% шпанско потекло, 11,6% азиски, 11,1% нехиспанско бело и 9,5% од другите раси и етнички припадности.
Наодите, исто така, покажаа дека и покрај хоспитализацијата на жените (68,3%) што ги надминуваат оние на мажите (31,7%), при оценувањето на расните и етничките разлики во фармаколошката воздржаност според полот, младите мажи од нехиспанско-црно потекло имале поголема веројатност да подлежат на воздржаност. Не беа пронајдени разлики меѓу женскиот пол и расата/етничката припадност.
„Резултатите од студијата откриваат големи разлики во системите за грижа на нашите болници и укажуваат на докази за интерперсонален и структурен расизам во деескалацијата на кризите во менталното здравје“, рече Рајан М. Волф, д-р, педијатриски болнички соработник во детската детска болница Монро Карел Џуниор. Болница во Вандербилт и презентер на авторот. „Како што кризата на менталното здравје на младите во Америка продолжува да расте, овие податоци имаат драстични импликации за проценка на употребата на фармаколошки ограничувања за време на кризи за менталното здравје“.
Истражувачите се залагаат дека идните студии треба да нагласат решенија за да се обезбеди порамноправна, превентивна грижа за пациентите со ментално здравје на децата и адолесцентите, која дава приоритет на нивната безбедност и ги минимизира разликите во здравствените установи.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview