Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Тим Шнетлер, Универзитетот А&М во Тексас
Пандемијата COVID-19 претставуваше огромен предизвик за здравствената индустрија во 2020 и 2021 година. Додека болниците беа преплавени со случаи на COVID-19, другите болести како што е респираторниот синцицијален вирус (РСВ) забележаа намалување на посетите во болниците, особено во четвртиот квартал од 2020 година и првиот квартал од 2021 година.
Студијата на Факултетот за јавно здравје на Универзитетот во Тексас А&М неодамна објавена во списанието Frontiers покажа дека иако имало невообичаено мал број хоспитализации во 2020 година, имало необичен врв во третиот квартал од 2021 година, кога приемите во болница за РСВ биле приближно двапати оние во типична година.
„Најдовме навистина интересни податоци“, рече Ица Мендоза-Санчез, д-р, доцент на Одделот за животна средина и професионално здравје (EOH) и еден од водечките автори на студијата. „Имавме многу ниски бројки во 2020 година поради COVID, но потоа видовме поголеми бројки во 2021 година“.
„Децата не одеа во градинка и не ја добиваа таа изложеност (на RSV), а тоа ја отсликува динамиката“, додаде Натали Џонсон, д-р, вонреден професор во ЕОХ и еден од водечките автори на студијата.
РСВ е чест патоген на дишните патишта кој најчесто резултира со благи инфекции на респираторниот тракт слични на студ. Кај деца помлади од две години, RSV инфекцијата може да резултира со тешки заболувања на долните дишни патишта, вклучувајќи акутен бронхиолитис или пневмонија.
Сезоните обично се силен предиктор за RSV инфекција, при што активноста обично се јавува во доцна есен, зима и рана пролет, со врв од крајот на декември до средината на февруари. Според истражувачите, сепак, пандемијата COVID-19 имала ефект врз сезонската РСВ.
Дополнително, истражувачите открија дека должината на престојот во болница во однос на РСВ, кој вообичаено го следеше сезонскиот тренд пред COVID-19, беше подолг за време на пандемијата и покрај помалиот број случаи.
„Можеме само да претпоставиме дека за време на COVID тие ги прифаќаа само екстремните случаи, а во просек должината на престојот беше подолг“, рече Мендоза-Санчез. „Научивме дека она што се случило во минатото не информира дека доколку нешто слично се случи во иднина мора да бидеме подготвени за врвови во случаите.
Дополнителни автори на трудот ги вклучуваат Инјанг Увак, Торик Мустафа, Марија Рахман и Танаја Тонпај, сите од Одделот за животна средина и професионално здравје и Анет К. Реган од Факултетот за медицински сестри и здравствени професии на Универзитетот во Сан Франциско.
Повеќе информации:
Инјанг Увак и сор., Квантификување на промените во респираторниот синцицијален вирус – поврзани хоспитализации кај децата во Тексас за време на пандемијата COVID-19 користејќи записи од 2006 до 2021 година, Граници во педијатријата (2023). DOI: 10.3389/fped.2023.1124316
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview