Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
од Американското торакално друштво (ATS)
На Светскиот ден без тутун, 31 мај 2023 година, Форумот на меѓународни респираторни здруженија (FIRS), чиј основач е Американското торакално здружение, ги охрабрува креаторите на политиките да преземат чекори за да ги спречат младите да почнат да пушат.
И покрај иницијативите ширум светот за намалување на употребата на тутунски производи меѓу младите луѓе, како што се ограничувањата во маркетингот и зголемувањето на минималната возраст за продажба на 18 години, пушењето сè уште е распространето кај оние на возраст од 18 и помлади:
Мозоците на децата и адолесцентите се уникатно ранливи на ефектите од зависноста од никотин и никотин. Колку подоцна поединецот почне да пуши, толку е помала веројатноста да пуши подоцна во животот. Пушачите имаат многу поголема веројатност од непушачите да развијат рак на белите дробови, ХОББ и други респираторни заболувања, затоа е од клучно значење да ја спречиме употребата на тутун кај младите луѓе за да ги заштитиме од доживотна зависност и неговите екстензивни негативни здравствени ефекти.
За да ги заштити младите од опасностите од употребата на тутун, ФИРС ги поттикнува креаторите на политиките да усвојат политики за Тобако 21 (Т21) со кои се зголемува минималната возраст за продажба на тутунски производи на 21 година.
Многу земји веќе почнаа да ја зголемуваат минималната возраст за продажба на тутунски производи над 18 години определени со Рамковната конвенција за контрола на тутунот на Светската здравствена организација (СЗО FCTC):
Студиите спроведени во Соединетите Држави сугерираат дека политиките на Т21 биле ефективни:
Се проценува дека глобалниот годишен број на смртни случаи како резултат на употребата на тутун во моментов е 7 милиони (вклучувајќи ја и изложеноста на пасивно пушење) [15]. Како што земјите се движат кон ставање крај на употребата на тутунски производи, FIRS ги поттикнува креаторите на политиките да ги усвојат политиките на Tobacco 21 и да го намалат штетното влијание на тутунските производи врз глобалното население.
АТС продолжува да се залага за политика за заштита на младите од изложеност на тутун и електронски цигари. Во 2017 година, Друштвото го издаде „ATS in Action: Tobacco and Kids“. Оваа привлечна PSA ги истакна тактиките што ги користат тутунските компании за да ги привлечат младите.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview