Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Ash Cox, The Conversation
Физичкото образование (ФП) е основен дел од училишниот живот. Тоа е повеќе од само серија лекции за тоа како да шутнете топка или да трчате околу патеката. Тоа треба да обезбеди клучна основа за доживотна физичка активност. Меѓутоа, честопати спортот што го прават децата во ПЕ не наликува многу на физичката активност што ја правиме како возрасни.
Историски гледано, часовите по ПЕ имаат силен акцент на тимските спортови како што се фудбалот и рагбито. Овие спортови несомнено имаат свои заслуги, вклучително и промовирање на тимска работа и конкуренција.
Но, неодамнешните податоци од Sport England покажуваат дека возрасните имаат тенденција да учествуваат повеќе во фитнес активности како што се кружни тренинзи, пилатес или тегови, како и трчање, пешачење и активно патување, како што е возење велосипед до работа, наместо тимски спортови.
Во истражувањето со колегите, интервјуирав 32 тинејџери и открив дека сакаат да учествуваат во фитнес активности кои ги отсликуваат оние што обично ги изведуваат возрасните, како што е кревање тегови. Меѓутоа, момците ни рекоа дека на училиште недостасуваат можности. „Училиштето е претежно фудбал и тоа“, рече еден. „Кога одам дома можам да правам тегови, едноставно не е нешто што го правиме овде [на училиште]“.
Физичката неактивност во ОК е поврзана со алармантни исходи. Тоа е поврзано со еден од шест смртни случаи и врши економски товар од 7,4 милијарди фунти секоја година врз нашето општество. Само трошоците за здравствена заштита сочинуваат речиси 1 милијарда фунти од овој вкупен износ. Лекциите за ПЕ би можеле да направат повеќе за да ги запознаат децата со начини да останат активни во текот на нивниот живот.
Владата на ОК неодамна ја покажа својата посветеност на ПЕ во Англија. Вети дополнителни 600 милиони фунти за ЈП и Sport Premium, фонд започнат во 2013 година за да ги поддржи децата да станат поактивни и да го подобрат квалитетот на ПЕ. Дополнително, обезбедува дополнителни 22 милиони фунти за поддршка на мрежата на организатори на училишни игри, која промовира натпреварувачки спортови и одржува натпревари во училиштата и меѓу училиштата низ целата земја.
Иако повеќе пари за ЈП во училиштата се секогаш вредни, постои ризик дека ова финансирање може да ги зајакне традиционалните пристапи кон училишниот спорт. Може да се занемари обуката на наставниците во нетимски спортови и активности кои се повеќе усогласени со доживотната физичка активност.
Нашето истражување со наставниците покажа дека тие честопати немаат знаење за спроведување активности фокусирани на мускулна кондиција, како што е кревање тегови, или може да имаат заблуди за соодветноста на оваа активност за младите луѓе. „Едноставно немаме знаење и не би се чувствувал сигурен“, рече еден наставник. Друг коментираше:
„Би било корисно да се прави CPD од типот на фитнес [континуиран професионален развој], но навистина немаме знаење за споделување. Сите одиме во теретана, но што можеме да направиме со учениците не е навистина јасно.
Ова е местото каде што дел од финансирањето на владата може да биде од голема корист. Тоа би можело да помогне да се подобрат наставните практики во ЈП, можеби со воведување на онлајн платформи за обука на наставници. Овие се популарни во медицинските професии, но се изненадувачки недоволно искористени во наставата по ПЕ.
Во моето истражување со колегите, истражив како овој вид онлајн-обука може да им помогне на наставниците по физичко образование. Обезбедивме програма за обука преку Интернет за да го подобриме знаењето на пет наставници за мускулна фитнес активност, форма на доживотна физичка активност. Се фокусираше на активности како што се кревање тегови, вежбање во теретана и плиометрика – експлозивни вежби фокусирани на градење мускулна моќ, како што се скокови во чучњеви – и на тоа како тие би можеле да се вклучат во наставната програма за ПЕ.
Наставниците по физичко образование ни кажаа дека користењето на оваа онлајн платформа им овозможило да го покријат материјалот со свое темпо и зборуваа за тоа како ќе ја вклучат содржината во нивните часови.
Подобрувањето на пристапот на младите до физичка активност што ќе им помогне да останат активни во животот на возрасните треба да биде приоритет надвор од училиштата. Воннаставните иницијативи, како што се програмите за после училиште и локалните спортски клубови, би можеле да понудат можности за физичка активност, како што е кружен тренинг што наликува на фитнес часови за возрасни.
Друго потенцијално решение би бил подобрен пристап до традиционалните спортски сали за оние помлади од 18 години. Пристапот за тинејџерите во моментов е ограничен, често има значителна цена и може да биде ограничен на користење само на одредена опрема. Поголемиот фокус на тинејџерите во теретаните може да помогне да се негува љубовта кон физичката активност на рана возраст.
Обврската за финансирање на владата сигнализира јасна посветеност на ЈП. Сепак, со оглед на потенцијалните долгорочни здравствени импликации, јасно е дека е потребен поширок и поопфатен пристап низ заедниците. Наместо ЈП да се фокусира само на традиционалните тимски спортови, младите луѓе треба да бидат способни да пристапат до поразновидна палета на активности што ги одразуваат нивните променливи интереси и начин на живот.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview