Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
од Беатриз Гонзалес, Универзитет Оберта де Каталуња
Какво влијание има гледањето телевизија или играњето видео игри врз задоволството од сликата на телото? Дали физичкиот изглед на ликовите во сериите, филмовите и видео игрите има некакво влијание врз сликата за себе на децата на возраст од 5 до 9 години? Според студијата Задоволство од телото и употребата на медиумите на екранот кај шпанските ученици, спроведена од истражувачи од Универзитетот Помпеу Фабра (UPF) и Универзитетот Оберта де Каталуња (UOC), одговорот на ова прашање е да.
По анализата на одговорите дадени од 792 ученици на возраст под 10 години, истражувачите заклучија дека постои корелација помеѓу потрошувачката на телевизија и видео игри од една страна и задоволството од сопствените карактеристики на лицето и општата слика на телото од друга страна. Еден од главните наоди на студијата беше дека физичкиот изглед на ликовите од видео игрите влијае на незадоволството од сликата на телото кај девојчињата.
Поточно, негативните корелации беа откриени со истражувањето помеѓу играњето видео игри и задоволството на девојчињата од сопствените очи и боја на кожа и општата слика за телото. Сепак, не беше пронајдена еквивалентна корелација ниту меѓу момчињата кои играат видео игри ниту меѓу учениците, без разлика на полот, кои гледаат телевизија.
Авторите предложија различни можни причини за овие резултати.
Од една страна, според Ј. Роберто Санчез-Реина, истражувач во Одделот за информатички и комуникациски технологии на UPF, притисокот во обликот на телото влијае главно на девојчињата отколку на момчињата, што значи дека момчињата се позадоволни со своето тело, дури и ако тие се различни од ликовите што ги гледаат или со кои комуницираат. „За жал, девојчињата се подложени на притисок во облик на телото од страна на луѓето околу нив (пријателите и семејството) уште од рана возраст. Медиумите го зголемуваат овој ефект со нормализирање на телесните стандарди: убавината е бела, слаба и женствена“, вели истражувачот.
И момчињата и девојчињата на тој начин ги апсорбираат и прифаќаат овие стереотипи и, исто како и со сите други форми на изразување, ги користат сликите на телото што ги гледаат во медиумите за да комуницираат со светот. Иако репрезентациите почнуваат да стануваат поразновидни, тој верува дека стандардите на телото сè уште постојат. Ова е причината зошто, иако женските ликови почнуваат да ги кршат родовите стереотипи, “многу од нив сè уште се усогласени со овие телесни стандарди. овие прикази, како изрази на нашиот јазик и култура, престануваат да ја поедноставуваат различноста на женските тела, девојките ќе продолжат да се стремат да се вклопат во овие телесни стандарди“, рече Санчез-Реина, кој исто така е курс инструктор на магистерски студии по стратегија на UOC. и Креативност во рекламирањето.
Понатаму, како што забележа Миреја Монтања Бласко, друг автор на студијата, директор на магистерски студии на UOC за стратегија и креативност во рекламирањето и истражувач на групата за учење, медиуми и забава (GAME) на Факултетот за информатички и комуникациски науки на UOC, Медиумите се фокусираат на физичкиот изглед на жените наместо на нивните вештини или личност, што може да ги натера девојките да чувствуваат дека нивната вредност се заснова исклучиво на нивниот физички изглед и дека, за да бидат прифатени, мора да се усогласат со стандардите за убавина. Исто така, жените често се прикажуваат како совршени и тенки, “што може да предизвика девојките кои не одговараат на тие стандарди да се чувствуваат несигурни за сопственото тело. Момчињата, од друга страна, често се прикажани како силни и мускулести, што може да ги натера да се чувствуваат посигурни за сопствените тела“, рече членот на факултетот на УОК.
Во однос на тоа како ликовите на кои се изложени влијаат на нивната слика за себе, ефект може да се види само кај децата кои играат видео игри, без ефект како резултат на гледање телевизија. Главната причина за ова е различното внимание кое го бараат овие два типа на екрани. „Видео игрите бараат многу повеќе внимание отколку гледањето телевизија. Во случајот на видео игрите, вие сте во интеракција, така што тие имаат поголемо влијание од телевизијата“, рече истражувачот Моника Хименез-Моралес, директор на диплома на UPF за рекламирање и Односи со јавноста. „Понатаму, иако ТВ рекламирањето очигледно има огромно влијание, децата на одредени возрасти, како оние од нашиот примерок, посветуваат помалку внимание на одредени видови реклами“, додаде таа.
Според мислењето на истражувачите, неутрализирањето на штетното влијание на екраните врз сликата за себе на децата е клучно за подобрување на нивната самодоверба. Според Миреја Монтања-Бласко, решението е да се едуцираат медиумите и да се обезбеди обука за вештини со холистички пристап кој опфаќа различни аспекти.
„Мораме да ја поттикнеме телесната позитивност. Децата мора да научат да се прифаќаат себеси и да ги сакаат своите тела онакви какви што се наместо да се споредуваат со нереалните стандарди за убавина. Покрај тоа, мораме да ја истакнеме различноста на телото, да промовираме самодоверба и да се бориме против социјалниот притисок за да се усогласат на одредени идеали за убавина. Слично е важно да ги научиме на дигитални вештини, да се осигураме дека знаат како да ги користат социјалните медиуми критички и одговорно, со способност да идентификуваат погрешни информации“, рече истражувачот, додавајќи дека ние исто така мора да негуваме здрав начин на живот. едуцирајќи ги за исхраната и објаснувајќи дека мора редовно да вежбаат, бидејќи тоа ќе им помогне да се чувствуваат добро и физички и психички“.
Таа се согласува со Ј. Роберто Санчез-Реина, кој рече дека, иако е постигнат голем напредок на полето на медиумската писменост, постојаното присуство на социјалните медиуми во нашиот секојдневен живот доведе до „потребата, сега повеќе од кога било, едуцирајте ги децата за екраните и начинот на кој ги перципираме сликите. Сепак, некои возрасни не гледаат потреба да разговараат со малите деца за овие работи. Овие разговори често се одложуваат додека се чекаат децата да достигнат когнитивна зрелост. Нивните вештини се потценети бидејќи Се претпоставува дека тие не разбираат сè што гледаат и слушаат. Возрасните остануваат отсутни (и имаат доверба), додека децата се суптилно индоктринирани преку нивната употреба на екраните со дискурси и стереотипи кои ја ограничуваат различноста на телото“.
Студијата, исто така, отвора нови линии на истражување, бидејќи претходните студии за можното влијание на аудиовизуелните екрани врз сликата на телото се фокусираа на обликот на телото, игнорирајќи ги другите променливи како што се бојата на очите, косата или кожата. Наодите од оваа студија, сепак, сугерираат дека идеализацијата на телото не е ограничена само на неговата форма.
Студијата (на шпански) е објавена во списанието Revista Mediterránea de Comunicación.
Повеќе информации:
Ј.-Роберто Санчез-Реина и други, Задоволство од телото и користење на медиумите на екранот кај шпанските ученици, Revista Mediterránea de Comunicación (2023). DOI: 10.14198/MEDCOM.23406
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview