Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Источна Финска
Студијата предводена од Универзитетот во Источна Финска сугерира дека адолесцентите кои се занимаваат со активен училишен транспорт и физичка активност во слободно време имаат подобри резултати во средно училиште од нивните неактивни врсници. Редовната физичка активност во слободно време, дури и во умерени дози, исто така била поврзана со помали шанси за исцрпеност во училиштето. Наодите беа објавени во Европскиот весник за јавно здравје.
Односот на физичката активност со учењето и академските достигнувања е комплексен. Сепак, претходните студии открија дека особено физичката активност базирана на училиште, како што е физичкото образование, може да ги подобри перформансите во училницата – особено во математиката. И покрај ова, неколку студии ја испитуваа поврзаноста помеѓу активниот училишен транспорт и образовните резултати. Во однос на физичката активност и училишната благосостојба, најголемиот дел од претходните докази се фокусирани на студенти на универзитетско ниво.
Во неодамна објавената студија на над 34.000 адолесценти, истражувачите забележаа дека активниот училишен транспорт е поврзан со поголеми шанси за високи перцепирани академски перформанси и самопријавена компетентност во академските вештини. Здружението беше уште посилно за умерена до енергична физичка активност во слободно време. Слично на претходните студии, односот помеѓу физичката активност во слободно време и математичките вештини се истакна.
„Резултатите во врска со активниот училишен транспорт беа особено интригантни бидејќи истражувачите се повеќе се интересираат за здравствените придобивки од пешачењето и возењето велосипед поврзано со патувањето. Да се ​​биде физички активен пред училиште може, на пример, да ја подобри концентрацијата во училницата, објаснувајќи ги нашите набљудувања. Меѓутоа, поради дизајнот на напречниот пресек, нашата студија не може да утврди каузалност“, вели Јусо Јусила, докторски истражувач на Универзитетот во Источна Финска.
„Немаше изненадувања во врска со силната поврзаност помеѓу физичката активност во слободно време и согледаните академски достигнувања поради поддршката од проспективните и интервентните студии. Иако не ги знаеме сите механизми за објаснување, подобрена координација и перцептивно-моторни вештини, потребни во различни тимови спортот, на пример, може барем делумно да ги објасни овие набљудувања. Физичката активност во слободното време е исто така типично поинтензивна од активниот училишен транспорт, што доведува до зголемување на невротрофниот фактор добиен од мозокот во нашата циркулација и, на тој начин, подобрувања во когнитивните перформанси.
Физичката активност во слободното време беше исто така обратно поврзана со училишното исцрпување. Само 30 минути неделна умерена до енергична активност беше поврзана со 24% помали шанси за исцрпеност во училиштето. Адолесцентите кои се занимавале со физичка активност во слободно време од 4 до 6 часа неделно имале 46% помали шанси за исцрпеност во училиште во споредба со нивните физички неактивни врсници. И физичката активност во слободното време и активниот училишен транспорт беа исто така позитивно поврзани со училишното уживање.
„Според моето најдобро знаење, ова беше првото големо истражување за испитување на поврзаноста помеѓу физичката активност и училишното исцрпување кај адолесцентите. Физичката активност во слободното време може да биде ефикасен начин да се исклучите од училишната работа и потенцијалниот стрес поврзан со него. Ако можеме да ја зголемиме количината на физичка активност во слободното време кај младите, придобивките од учењето и благосостојбата можат да бидат значајни“, вели Јусила.
Повеќе информации:
Juuso J Jussila et al, Дали активниот училишен транспорт и физичката активност во слободното време се поврзани со перформансите и благосостојбата во средно училиште? Студија заснована на население, Европски весник за јавно здравје (2023). DOI: 10.1093/eurpub/ckad128
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview