Итни случаи:  

Повикај доктор

Рекурентните фебрилни инфекции на уринарниот тракт (FUTIs) се вообичаени кај деца со невроген мочен меур, а ризикот за брза прогресија кон хронична бубрежна болест (ХББ) се зголемува на начин како одговор на дозата, според студијата неодамна објавена во Европскиот весник за педијатриска хирургија. . Гуанглун Џоу, од детската болница во Шенжен во Кина, и колегите процениле дали бубрежната функција, оценета како проценета стапка на гломеруларна филтрација, е поврзана со бројот на FUTI кај децата дијагностицирани со невроген мочен меур. Анализата опфати 463 деца (средна возраст, 23 месеци).
Истражувачите откриле дека за време на просечното следење од 51 месец, 302 деца имале четири или повеќе FUTI, а 161 дете немало ниту еден до три FUTI. Од првата до третата епизода на ФУТИ, инциденцата на развој на ХББ од степен 3 до 5 постепено се зголемувала (1,3 до 2,4 проценти), но драстично се зголемила по четири епизоди (≥22,5 проценти), при што инциденцата достигнала 100 проценти по осум ФУТИ. Во споредба со децата со еден FUTI, шансите за ХББ степен 3 до 5 кај децата со четири FUTI беа 17,3 и 43,7 пати поголеми по четири и шест FUTI, соодветно.
„Оваа студија покажа дека повторливите ФУТИ се чести кај децата со невроген мочен меур и дека ризикот од брза прогресија на ХББ степен 3 до степен 5 значително се зголемува по четири или повеќе ФУТИ“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Гуанглун Џоу и сор., Здружение на бубрежна функција (Проценета стапка на гломеруларна филтрација) со бројот на фебрилни инфекции на уринарниот тракт кај деца со невроген мочен меур, Европски весник за педијатриска хирургија (2023). DOI: 10.1055/s-0043-1760823

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview