Итни случаи:  

Повикај доктор

Научниците од детската истражувачка болница „Сент Џуд“ ја пријавуваат најсеопфатната студија досега која ги опишува варијациите во одговорот на лекот кај различни генетски подтипови на акутна лимфобластична леукемија (АЛЛ). Наодите даваат план за прецизна медицина за понатамошна индивидуализирање на терапијата. Студијата беше објавена денеска во Nature Medicine. АЛЛ, карцином на лимфоцити (вид на бели крвни зрнца), е најчестиот карцином во детството. Околу 98% од децата со АЛЛ одат во ремисија во рок од неколку недели по започнувањето на третманот, а околу 90% од тие деца на крајот ќе бидат излечени. Современиот третман за АЛЛ е адаптиран за ризик, што значи дека хемотерапијата е приспособена врз основа на клиничките карактеристики, геномијата на леукемијата и степенот на минимална резидуална болест (МРД), што е присуство на микроскопски нивоа на канцерогени клетки кои остануваат по првичниот третман.
Фармакогеномијата е студија за тоа како генетските атрибути влијаат на одговорот на лекот. Научниците од Свети Јуда сега сеопфатно ја проучувале фармакогеномијата на АЛЛ со испитување како клетките на ракот реагираат на различни терапии во контекст на нивната геномика на ракот. Резултатите, од повеќе од 800 пациенти, открија широка варијабилност кај АЛЛ, како и различни модели на чувствителност на лекот по подтип.
„Во споредба со традиционалното истражување на геномот на ракот, нашата фармакогеномска работа започнува со дефинирање на фенотипот на одговор на лекот на секој пациент, по што ја разгледуваме геномијата за да ја бараме биолошката основа за варијабилноста меѓу пациентите во чувствителноста на лекови за леукемија“, рече соодветниот автор Џун. Ј. Јанг, д-р, Сент Џуд Одделот за фармација и фармацевтски науки. „Овој пристап фрла светлина врз терапевтските импликации на специфичните геномски промени, што може да им помогне на лекарите да ја сменат грижата преку подобро разбирање за тоа како и зошто пациентите реагираат на третманот.
„Оваа работа даде мноштво нови сознанија за ефективноста на различните лекови кои се користат за лекување на детската леукемија“, рече Вилијам Еванс, PharmD, почесен член на факултетот и поранешен претседател и извршен директор на Сент Јуда, кој заедно ја водел студијата со Јанг. . „Ова дело е производ на повеќедецениско заедничко истражување во Свети Јуда и низ заедницата за педијатриски рак. Свети Јуда можеби е единственото место што може да распореди технологии за да генерира откритија од ваков обем кај толку голем број деца заболени од рак. ”
Истражувачите открија дека СИТЕ подтипови со најповолна прогноза се тесно поврзани со чувствителноста на хемотерапевтските лекови аспарагиназа и глукокортикоидите. Изненадувачки, некои подтипови се слични во нивната геномика, но имаат различни модели на чувствителност на лекови. Тимот, исто така, откри дека пациентите може да се поделат во различни групи врз основа на нивните профили на чувствителност на лекови, што е поврзано со прогнозата дури и по сметководството за познати фактори на ризик. Ова ја нагласува важноста на разбирањето на овие групи, СИТЕ фармакотипови, за исходите на преживувањето.
СИТЕ од функционална перспектива
Истражувачите ги проучувале децата со новодијагностицирана АЛЛ, опфаќајќи различни клинички испитувања на свети Јуда водечка тотална терапија СИТЕ. Испитувањата покриваат период од над 20 години, генерирајќи голема и единствена група на податоци за пациентите. Научниците ја утврдија чувствителноста на клетките на леукемијата на 18 различни лекови за хемотерапија кај пациенти кои претставуваат 23 молекуларни подтипови дефинирани со геномијата на леукемијата.
Наодите додаваат функционално разбирање на претходните студии кои идентификуваа високоризични или поволни подтипови. На пример, ETV6-RUNX1 ALL има поволна прогноза додека ALL слични на BCR-ABL1 има лоша прогноза. Овие наоди од фармакогеномијата дадоа увид во тоа зошто поединците со тие подтипови имале одредени типови на прогнози. Друга потенцијална примена на овие податоци е да се откријат биолошки патишта кои се во основата на чувствителноста на лекот, што би можело да го отвори патот за нов терапевтски развој. На пример, работата на фармакогеномијата од лабораторијата Јанг претходно откри дека активирањето на LCK лежи во основата на чувствителноста на лекот дасатиниб во T-ALL, што го прави важна цел кај некои леукемии и поттикнува развој на неколку тековни клинички испитувања за тестирање на концептот.
За оваа студија, истражувачите анализираа стотици илјади поединечни точки на податоци. Така, работата обезбедува важен ресурс за научната заедница.
„Се надеваме дека нашите податоци ќе доведат до повеќе откритија и нови цели за да се поттикне нова генерација на СИТЕ испитувања во блиска иднина“, рече првиот автор Шон Ли, M.B.B.S., порано од Сент Јуда, а сега од националниот универзитет Khoo Teck Puat. Детски медицински институт, Национална универзитетска болница Сингапур.
Резултати кои се важни за пациентите насекаде
„ALL е всушност многу хетерогена болест – има многу разлики помеѓу геномските подтипови, како што се прикажувањето карактеристики и прогнозата“, рече Ли. „Сега, покажавме како чувствителноста на лекови, исто така, варира помеѓу подтиповите“.
Истражувачите би сакале да ги прошират наодите со дополнителна разновидност на населението. Ваквите напори да се долови посеопфатна слика за педијатриската ALL фармакогеномика низ целиот свет ќе донесе биолошки информиран пристап кон идните третмани.
„Оваа работа е голем чекор во вистинската насока за индивидуализирање на СИТЕ терапија за да се поштедат децата од несаканите ефекти на лековите кои нема да делуваат против нивниот рак, како и да се насочат кон новите терапии против кои нивниот рак најверојатно ќе одговори“. изјави Јанг. „Тоа е функционална прецизна медицина, не се однесува само на генетиката и целите, туку и на користењето на вистинските лекови за вистинските пациенти.
Други автори на студијата се Гери Роснер, Сеопфатен центар за рак на Сидни Кимел; и Венџијан Јанг, Јошихиро Гочо, Август Џон, Лорен Роланд, Брендон Смарт, Хана Вилијамс, Дилан Максвел, Џереми Хант, Вентао Јанг, Кристин Круз, Кетрин Робертс, Сима Џеха, Ченг Ченг, Сет Карол, Мери Релинг, Хирото Инаба, Чарлс Малиган и Чинг-Хон Пуи од Свети Јуда.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview