Итни случаи:  

Повикај доктор

Имањето поголем број фактори на ризик од животната средина е поврзано со зголемена веројатност за шизотипија на возраст од 11 години, според студијата објавена на интернет на 28 октомври во Билтенот за шизофренија. д-р Кирсти О’Харе од Универзитетот во Нов Јужен Велс во Сиднеј и неговите колеги проспективно ја испитуваа поврзаноста помеѓу 19 изложеност на животната средина измерени од пренаталниот период до возраст од 11 години и три профили на шизотипија кај 20.599 деца (средна возраст , 11,9 години). Испитувана е поврзаноста помеѓу членството во секој од трите профили на шизотипија (вистинска шизотипија, интровертна шизотипија и афективна шизотипија) и изложеноста на фактори на ризик.
Истражувачите откриле дека скоро сите фактори на животната средина се поврзани со барем еден профил на шизотипија. Најсилната поврзаност за кумулативниот резултат на ризик од животната средина беше забележана за вистинскиот профил на шизотипија, проследена со афективна и интровертна шизотипија (стапки на шанси, 1,61, 1,33 и 1,32, соодветно).
„Како заклучок, постоењето на поголем број ризични фактори на животната средина беше поврзано со зголемена веројатност за шизотипија во средното детство, на начин во согласност со хипотезата за кумулативен ризик“, пишуваат авторите. „Овие наоди ја нагласуваат потребата да се испита дали интервенциите за ублажување на ефектите од неповолната изложеност на животната средина во раното/средното детство би можеле да бидат ефективни во спречување или одложување на појавата на нарушувања на спектарот на шизофренија“.
© 2022 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview