Итни случаи:  

Повикај доктор

Во една студија на речиси 3.000 ученици, сребро диамин флуорид – течност што се четка на површината на забите за да се спречи појавата на кариес или да се спречи нивното влошување – беше подеднакво ефикасен против кариес како и забните заптивки, стандард за нега. Единечна доза од било кој локален третман дадена во основните училишта спречи приближно 80% од кариесите и спречи 50% од шуплините да се влошат кога децата беа видени две години подоцна. Наодите, објавени во JAMA Network Open, нудат ефикасен и рентабилен пристап за подобрување на оралното здравје на децата преку грижа на училиште.
Забните шуплини се најчеста хронична болест кај децата, а децата од семејства со ниски приходи имаат двојно поголема веројатност да имаат кариес од оние од семејства со повисоки приходи. Без соодветна и навремена интервенција, шуплините може да доведат до тешки инфекции, да го намалат квалитетот на животот на децата и се поврзани со пониски академски перформанси на учениците и посетување на училиште. Но, носењето на децата кај стоматолог за препорачаните посети двапати годишно може да биде предизвик, особено кога родителите треба да се одморат од работа.
За да се намалат бариерите за посета на стоматолог, некои основни стоматолошки услуги може да се понудат во училиштата, особено оние што ги опслужуваат децата од семејства со ниски приходи. На пример, Центрите за контрола и превенција на болести препорачуваат и финансираат програми за училишни заптивки. Во 2017 година, истражувачите на Колеџот за стоматологија на NYU добија финансирање од Институтот за истражување на исходи во центарот на пациентот (PCORI) за да ја водат најголемата студија за превенција на шуплина базирана на училиште во државата, која ја нарекоа CariedAway.
CariedAway е рандомизирано испитување кое ја споредува ефикасноста на две техники за спречување на шуплината: „едноставен“ третман со употреба на сребрен диамин флуорид (SDF) и флуориден лак и „комплексен“ третман со користење на традиционални стаклени јономерни заптивки и флуориден лак. И двете се неинвазивни и се применуваат на површината на забите за да се спречат и да се запрат кариес кај децата, но за исто време и цена, давателите на услуги можат да лекуваат повеќе деца со поедноставната терапија со SDF.
Студијата опфатила 2.998 деца од градинка до трето одделение во 47 училишта во Њујорк. Училиштата – кои опслужуваат расно разновидна група ученици, од кои повеќето се од семејства со ниски приходи – беа рандомизирани да добијат едноставен или сложен третман.
По посетата на секое училиште, тимот за клиничко истражување – кој вклучуваше надзорен стоматолог, стоматолошки хигиеничарки, регистрирани медицински сестри и асистенти – направи основни испити за да го измери секое расипување на забите, а потоа нанесе лак со флуор и заптивки или SDF, во зависност од тоа дали училиштето беше доделен да го прими сложениот или едноставен третман.
Првичните посети се одржаа во 2019 година и почетокот на 2020 година и беа прекинати кога пандемијата COVID-19 привремено ги затвори училиштата во Њујорк и ја запре сета грижа за училиштата. Две години подоцна, училиштата му дозволија на тимот за клиничко истражување да продолжи, и тие се вратија во секое училиште за дополнителни посети.
Истражувачите откриле дека и едноставниот и сложениот третман биле успешни: само еден третман за превенција на шуплина спречил повеќе од 80% од кариес (81% за SDF и 82% за заптивки) и спречил половина од шуплините да напредуваат (56% за SDF и 46 % за заптивки).
„Без превенција, забните шуплини растат континуирано ако не се лекуваат. Еден третман за превенција на шуплина CariedAway, обезбеден непосредно пред затворањето на училиштата за време на пандемијата, беше неверојатно ефикасен во следните две години“, рече Ричард Нидерман, ДМД, професор на Катедрата за Епидемиологија и здравствена промоција на Стоматолошкиот колеџ на NYU, ко-главен истражувач на CariedAway и постар автор на студијата. „Не знам за друга стоматолошка превентивна интервенција што имала вакво големо корисно влијание низ пандемијата“.
Иако ограничената достапност на обучени стоматолошки професионалци може да претставува предизвици за училишните програми за заптивање, бидејќи заптивките ги применува стоматолог или дентален хигиеничар, SDF може да биде атрактивна алтернатива, бидејќи може да се примени и од медицински сестри – работна сила која веќе постои во многу училишта.
„Нашите резултати ја поддржуваат употребата на SDF за превенција на шуплина во програмите за орално здравје во училиштата и нудат можност за проширување на пристапот до критична грижа за оралното здравје“, рече Рајан Ричард Раф, МПХ, д-р, вонреден професор на Катедрата за Епидемиологија и здравствена промоција на Стоматолошкиот колеџ на NYU, ко-главен истражувач на CariedAway и првиот автор на студијата.
Повеќе информации:
Рајан Ричард Раф и други, Ефектот на сребрен диамин флуорид врз апсењето и спречувањето на кариес, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.55458
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview