Итни случаи:  

Повикај доктор

Додека претходните студии се фокусираа на идентификување на потенцијални училишни стрелци, малку е познато за менталното здравје и придружните карактеристики на учениците кои упатуваат закани во училиштата. Студијата на тим од експерти за детска психијатрија на Стони Брук открива широк спектар на психијатриски дијагнози, нарушувања во учењето, потреби за едукација и третман на оваа популација. Наодите се објавени рано на интернет во труд во списанието на Американската академија за детска и адолесцентна психијатрија. Истражувачкиот тим ги истражуваше проценките за проценка на заканите од психијатрија кај децата и адолесцентите на 157 млади на училишна возраст (средна возраст: 13,4), упатени во амбулантската клиника за деца и адолесценти на Универзитетот Стони Брук (сега наречена Амбулантска клиника за детска и адолесцентна психијатрија во Медицина Стони Брук) од училишниот персонал. Децата беа оценувани на клиниката помеѓу 1998 и 2019 година и претставуваа 19 училишни области кои опфаќаат ученици од различно социо-економско потекло.
„Нашата работа се заснова на две децении проценки за проценка на училишната закана што ги извршивме јас и колегите“, вели Дебора Вајсброт, доктор на науки, главен автор и клинички професор на Катедрата за психијатрија на Ренесансната школа за медицина на Универзитетот Стони Брук.
„Оценките на младите кои упатуваат закани треба да го надминат едноставното проценување на самата закана и треба да вклучуваат идентификување на основните психијатриски проблеми“, објаснува таа. „И психијатриските евалуации на студентите кои упатуваат закани од секаков вид може да доведат до откритија за психијатриски дијагнози и суштински третман и образовни препораки.
Д-р Вајсброт и неговите колеги ја дефинираа „заканата“ како израз на намера да се направи штета или да се дејствува насилно против некого или нешто. Заканите беа категоризирани како вербални или невербални (како што се насилни цртежи), како и оние кои вклучуваат носење оружје на училиште.
Од децата во студијата за проценка на заканите, деталите од нивната евиденција, училишната историја и дејствијата покажаа изразени сличности и трендови:
Ова е прва студија која обезбедува сеопфатен опис на психијатриските карактеристики на студентите упатени во амбулантско опкружување за деца и адолесценти за проценка на заканата, со што се истакнува важноста од разбирање на психијатриските карактеристики на сите студенти кои упатуваат закани наместо да се фокусираат само на идентификување потенцијални училишни стрелци.
Тие нагласуваат дека студијата е од критична важност бидејќи „покажува дека проценката на психијатриската закана е многу повеќе од проценка на ризикот; тоа е исто така интервенција која обезбедува суштински препораки за психијатриски и едукативен третман што би можеле да го променат текот на образовните кариери и емоционалните благосостојба“.
Повеќе информации:
Дебора М. Вајсброт и сор., Психијатриски карактеристики на учениците кои прават закани кон другите на училиште, весник на Американската академија за детска и адолесцентна психијатрија (2023). DOI: 10.1016/j.jaac.2022.12.016
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview