Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Karolinska Institutet
Децата на родител со нарушување на употребата на алкохол или дрога имаат поголем ризик од интелектуална попреченост, дури и ако проблемот лежи само кај таткото, велат истражувачите од Институтот Каролинска. Според студијата, објавена во списанието eClinicalMedicine, превентивните мерки треба да бидат насочени кон двајцата родители.
Добро е познато дека консумирањето алкохол на жената за време на бременоста може да го зголеми ризикот нејзиното дете да развие интелектуална попреченост. Истражувањето на Каролинска институт сега покажува дека сите форми на злоупотреба на супстанции, и кај мајката и кај таткото, а не само за време на бременоста, може да претставуваат фактор на ризик.
„Превентивните мерки, како што се едукација на здравствените работници и препораките за јавното здравје, со децении се фокусирани на мајки со проблеми поврзани со алкохолот“, вели Лотфи Кемири, истражувач на Одделот за медицинска епидемиологија и биостатистика и клиничка неврологија, Институтот Каролинска. „Нашите наоди ја истакнуваат важноста од насочување на таквите мерки кон татковците со различни видови на нарушување на употребата на супстанции.
Студијата, која се базира на податоци од шведските регистри, опфати речиси 2 милиони бебиња родени помеѓу 1978 и 2002 година и нивните родители. Истражувачите откриле дека 1,2% од бебињата родени од родители без такво нарушување биле дијагностицирани со интелектуална попреченост, во споредба со 3% од бебињата кои имале еден родител со дијагноза поврзана со нарушување на употребата на супстанции (злоупотреба на алкохол или дрога).
Зголемениот ризик бил поголем доколку родителот добил дијагноза пред или за време на бременоста, наместо по раѓањето. Дијагнозата за нарушување на употребата на супстанции регистрирана пред раѓањето била поврзана со повеќе од двојно поголем ризик од интелектуална попреченост кај бебето, без оглед на тоа кој родител ја имал дијагнозата. Корелацијата беше послаба, но сепак статистички значајна по прилагодувањето на социо-економските фактори и психијатриската коморбидитет кај родителите.
„Бидејќи се работи за набљудувачка студија, не можеме да извлечеме заклучоци за основниот механизам, но се сомневаме дека и генетските и еколошките фактори, вклучително и штетните ефекти од злоупотреба на супстанции врз развојот на фетусот, можат да играат улога“, вели д-р Кемири.
„Се надеваме дека резултатите ќе придонесат за превентивните напори, како и за подобрена дијагноза на децата со интелектуална попреченост и за навремена интервенција насочена и кон детето и кон родителите на кои им е потребен третман за нарушување на употребата на супстанции.
Забележано е дека интелектуалната попреченост е многу поверојатно кај проблемите поврзани со алкохол за време на бременоста, каде што ризикот бил пет и три пати поголем во зависност од тоа дали мајката или таткото имале дијагноза за нарушување на употребата на алкохол.
Повеќе информации:
Лотфи Кемири и сор., Нарушување на употребата на супстанции од страна на родителите и ризик од интелектуална попреченост кај потомството во Шведска: студија на национален регистар, eClinicalMedicine (2023). DOI: 10.1016/j.eclinm.2023.102170
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview