Итни случаи:  

Повикај доктор

Ризикот од компликации при асистирана репродукција е поголем кога се префрлаат два ембриони, наместо еден ембрион. Ова е покажано во студија објавена во списанието JAMA Pediatrics, која ги опфати сите раѓања во Шведска 2007-2017 година.Третманите за плодност со помош на репродукција во Шведска се меѓу најбезбедните во светот во однос на ризиците за мајката и децата. Националната препорака за пренос на само еден ембрион во асистирана репродукција беше воведена во 2003 година, со цел да се намали ризикот од повеќекратна бременост и нивните поврзани компликации за време на бременоста и породувањето.
Во одредени случаи, два ембриона сè уште се пренесуваат со цел да се зголеми можноста за бременост, додека ризикот од повеќекратна бременост останува низок. Така, многу од третманите со двоен трансфер на ембриони резултираат со единечна бременост. Многу пациенти сакаат да им бидат префрлени два ембриони за да ги зголемат шансите за бременост, но нема податоци за потенцијалните ризици при пренесување на два ембриони кога третманот ќе резултира со раѓање на едно дете.
Затоа, истражувачите од Каролинска институт го споредиле ризикот од компликации кај самохрани бремености по асистирана репродукција со трансфер на еден или два ембриони. Студијата ги опфати сите самохрани раѓања во Шведска 2007-2017 година, од кои 5.123 деца се родени по асистирана репродукција со двоен трансфер на ембриони и 30.713 деца родени по единечен ембрио трансфер.
„Не откривме зголемен ризик од компликации од бременоста кај мајката, како што се прееклампсија, крварење на бременоста, компликации од плацентата или потреба од итен царски рез. Ниту, пак, забележавме поголем ризик од предвремено раѓање или ниска родилна тежина по двојно во споредба со еден ембрион Најдовме поголем ризик од смртност кај новороденчињата во рок од 27 дена од раѓањето по двоен трансфер на ембриони. Сепак, апсолутниот ризик сè уште беше многу низок во двете групи, 0,3% кај раѓањата по двоен трансфер на ембриони и 0,1% по единечниот трансфер на ембриони, “, вели Фрида Лундберг, виш автор на студијата и истражувач на Одделот за медицинска епидемиологија и биостатистика, Институтот Каролинска.
Авторите, исто така, одделно го истражувале ризикот од компликации во различни видови на асистирана репродукција и откриле дека децата родени по двоен трансфер на ембриони имале поголем ризик од предвремено раѓање и мала тежина при раѓање кога биле користени замрзнати-одмрзнати ембриони или кога ембрионот бил инкубиран во фаза на бластоцист. Ризикот да се роди мали за гестациска возраст не беше поголем по двојниот трансфер на ембриони, што покажува дека забележаната помала родилна тежина се должи на децата кои се родени предвремено, а не на ограничување на растот во матката.
„Двојниот трансфер на ембриони се користи само кога третманот има намалени шанси за успех и често кога претходните третмани не успеале. И покрај нашата студија која покажа малку повисоки ризици од одредени компликации, не откривме разлика во ризикот во споредба со еден ембрионски трансфер за повеќето исходи. Можеби сè уште има добри причини да се префрлат два ембриони за да се подобрат шансите за бременост за жена или пар со сериозни проблеми со неплодност“, вели првиот автор на студијата Кени Родригез-Валберг, дополнителен професор и водач на истражувачката група на Одделот за онкологија. Патологија, Каролинска институт и главен лекар во Универзитетската болница Каролинска.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview