Итни случаи:  

Повикај доктор

Кога родителот треба да готви вечера или да се истушира, честопати ќе го сместат своето бебе на живо седиште, лулашка, вежба за вежбање или сличен уред за седење наменети да го заштитат бебето и да му дадат одреден степен на независност и на родителот и на доенчето. За многу родители, овие уреди претставуваат корисен дополнителен сет на раце; за бебињата, слободата безбедно да ја истражуваат нивната непосредна околина. Колку и да се корисни овие уреди и за родителите и за доенчињата, тие може да претставуваат компромиси во однос на нивниот ефект врз изложеноста на новороденчето на јазикот на возрасните, што е критично за развојот на јазикот. Тоа е според новата студија објавена во Infant and Child Development од истражувачи во Лабораторијата за стрес и рани неволји на колеџот за образование и човечки развој Вандербилт Пибоди.
Во природните средини и секојдневните рутини на доенчињата, студијата ги истражуваше интеракциите помеѓу нивната изложеност на јазикот на возрасните и нивното сместување во уреди за седење, кои го поддржуваат држењето на телото и ја промовираат способноста на доенчето да си игра со предмети или да ја набљудува околината без директна поддршка од старател.
Истражувачите откриле дека доенчињата биле изложени на помалку зборови кога поминуваат време во уреди за седење во споредба со кога поминуваат време на други места. Тие, исто така, открија дека доенчињата кои поминуваат најмногу време во уреди за седење слушаат речиси 40% помалку зборови на ден во споредба со доенчињата кои поминуваат најмалку време во уреди за седење. Доенчињата со повеќе, во споредба со помалку, употреба на уреди за седење, исто така, имале помалку доследна изложеност на јазикот на возрасните во текот на денот.
Шеесет мајки и нивните бебиња од четири до шест месеци учествуваа во оваа студија. За три дена, уред за аудио снимање за анализа на јазична средина (т.е. „педометар за разговор“) снимал јазична експозиција. Мајките го вметнале аудио рекордерот во џебот на елекот што го носеле нивните бебиња. Автоматскиот софтвер го процени од снимките вкупниот број на зборови изговорени за возрасни со или во близина на доенчето во текот на еден ден. За да го снимат однесувањето на доенчињата во реално време, мајките одговарале на 12 кратки анкети дневно за моменталната локација на нивното доенче и употребата на уредите за седење.
Извештаите на старателите за сместувањето на нивното дете во уреди за седење сочинуваат 10% од дневната изложеност на новороденчето на зборови за возрасни, што истражувачите велат дека е впечатливо откритие поради сложената природа на јазичната изложеност и колку други фактори можат да влијаат на изложеноста на децата на говор ( на пр., разговорливост на старателот, присуство на други браќа и сестри).
„Денчињата учат цело време, вклучително и од говорниот јазик. Нашите наоди сугерираат дека можностите на доенчињата да учат од говорот на возрасните може да бидат под влијание на употребата на уреди за седење. учење“, рече првиот автор и докторант, Лорен Малачовски.
Кетрин Хемфрис, доцент по психологија и човечки развој и експерт за ментално здравје на доенчиња и раното детство, е постар автор на студијата. Таа забележува дека уредите за седење за доенчиња можат да обезбедат пригоден начин за безбедно задржување на доенчињата додека старателите се грижат за други задачи. Сепак, со оглед на потенцијалот за честа и продолжена употреба на овие уреди, таа вели дека родителите можеби ќе сакаат да бидат намерни за интерактивни можности додека новороденчето ја истражува околината, како и да размислат за носење или на друг начин да го носат своето бебе на своето тело колку што е можно повеќе. создаваат повеќе можности за ангажирање преку говорот.
„Иако ни треба повеќе истражување за да бидеме сигурни дека уредите за седење го намалуваат богатството на јазичните средини на доенчињата, овие наоди влијаат на моите сопствени одлуки за намерно сместување кај моето шестмесечно дете“, рече Хемфрис. Таа сугерира дека безбедните и погодни места се благодет и за доенчињата и за нивните старатели, но дека постои ризик за намалени нивоа на интеракции кога доенчињата се неподвижни и не се движат таму каде што се активни нивните старатели.
Повеќе информации:
Лорен Г. Малачовски и сор., Поставување на доенчиња и јазична изложеност во секојдневниот живот, Развој на доенчиња и деца (2023). DOI: 10.1002/icd.2405
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview