Итни случаи:  

Повикај доктор

доверлив извор лекторирани
од Мери Ен Либерт, Inc
Следејќи ја нормалната физиологија мајка-доенче, родителите можат да спијат повеќе. Академијата за медицина за доење (ABM) објави нови упатства за да им помогне на родителите да управуваат со ноќното доење кај малите доенчиња. Новиот клинички протокол е објавен во списанието Breastfeeding Medicine.
Дина Зимерман, MD, MPH, IBCLC, од израелското Министерство за здравство и коавторите кои го претставуваат ABM нагласуваат како родителите можат да спијат повеќе додека дојат, нагласувајќи ја важноста мајките да спијат блиску до своите бебиња и преземаат мерки за да се минимизира потребата да станувам ноќе.
ABM ја поддржува практиката на „одговорно“ хранење, каде што хранењето треба да биде во согласност со физиолошките потреби на бебето. Сепак, родителите мора да ја разберат оваа потреба и да бидат поддржани во тоа како да управуваат со нивните потреби заедно со потребите на нивното дете.
Локацијата на спиење е од витално значење за фреквенцијата на хранење. Сè поголем број антрополошки истражувања обезбедуваат докази дека приближното спиење мајка-доенче во комбинација со доењето на страна („спиење на градите“) ја сочинува човечката еволутивна норма. Понатаму, како што наведуваат авторите, „научните податоци покажуваат дека споделувањето кревет е поврзано со продолжено траење на секое и ексклузивно доење“.
Повеќе информации:
Дина Цимерман и сор., ABM клинички протокол #37: Физиолошка нега на доенчиња – управување со ноќното доење кај мали доенчиња, медицина за доење (2023). DOI: 10.1089/bfm.2023.29236.abm
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview