Итни случаи:  

Повикај доктор

Третманот со назална канила со висок проток (HFNC) за пациенти со благ до умерен бронхиолитис може да биде поврзан со подолг престој во болница и повисоки трошоци за нега, според студијата предводена од Ле Бонхеур Хоспиталистот Џефри Ц. Винер, MD, MA, MSHS и објавено во списанието Hospital Pediatrics. „Историски, врската помеѓу употребата на HFNC надвор од единицата за интензивна нега и исходите, вклучително и должината на престојот во болницата и трошоците, е нејасна. Нашата студија се обиде да види дали самиот HFNC можеби е делумно одговорен за овие резултати“, рече Винер.
HFNC е третман кој доставува кислород до пациентот со голема брзина, намалувајќи ја работата на дишењето. Широко се користи за лекување на бронхиолитис, инфекција на долниот респираторен тракт и водечка причина за посети на итни случаи за деца помлади од 2 години.
Неодамнешните студии за HFNC покажаа променливи резултати кај популацијата на пациенти, особено во однос на исходите како што се должината на престојот во болница (LOS) и трошоците за нега. Додека тешките случаи на бронхиолитис каде што се користел HFNC биле поврзани со подобрување на симптомите и намален LOS и трошок, употребата на HFNC во благи до умерени случаи е поврзана со помалку подобрување на симптомите, заедно со зголемен LOS и трошоци.
Целта на оваа студија беше да се истражи врската помеѓу употребата на HFNC за пациенти во единицата за неинтензивна нега (ICU) и резултатите од пациентот, LOS и трошоците за нега. Истражувачите прегледале податоци од 20 болници во Педијатрискиот здравствен информативен систем. Податоците опфатија пациенти помлади од 2 години со главна или секундарна дијагноза на акутен бронхиолитис. Истражувачите ги категоризираа овие болници врз основа на процентот на пациенти кои не се на ICU третирани со HFNC во ниска, умерена или висока употреба на HFNC без ICU (NIHU).
Резултатите покажаа дека LOS беше подолг за пациентите во болниците со умерен до висок NIHU во споредба со болниците со низок NIHU. Анализата на трошоците за нега покажа слични резултати, каде болниците со умерени и високи NIHU покажаа повисоки трошоци во споредба со болниците со низок NIHU, дури и по прилагодувањето за клиничките и демографските карактеристики. Врз основа на нивните анализи, истражувачите проценуваат дека болниците со високи NIHU имаат 5% до 30% подолг LOS и 2% до 31% повисоки трошоци за нега од болниците со низок NIHU.
„Големиот број пациенти примени во детските болници значи дека дури и малите релативни промени во овие вредности може да доведат до големи оптоварувања на болниците и здравствениот систем“, рече Винер.
Оваа студија сугерира дека повисоките NIHU може да доведат до зголемено севкупно искористување на ресурсите кај пациенти со педијатриски бронхиолитис. Потребни се повеќе истражувања за да се процени како употребата на HFNC влијае на LOS и трошоците за нега низ педијатриските болници и дали HFNC треба да биде ограничена кај пациенти кои не се на ICU.
Повеќе информации:
Jeffrey C. Winer et al, Варијации и резултати од употреба на назална канила со висок проток на болничко ниво надвор од интензивна нега, болничка педијатрија (2022). DOI: 10.1542/hpeds.2022-006660
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview