Итни случаи:  

Повикај доктор

Претходните истражувања покажаа силни врски помеѓу поголемото време поминато на екраните и нарушувањата во исхраната и незадоволството од телото. Една нова студија, објавена во списанието Eating and Weight Disorders — Studies on Anorexia, Bulimia, and Obesity, сега покажува дека поголемото време на екранот е исто така поврзано со симптомите на мускулна дисморфија, како што се нагон за мускулест и незадоволство од телото поврзани со мускулната маса и тон. „Навистина е важно да се проучат современите фактори, како употребата на екранот, кои можат да бидат поврзани со симптоми на мускулна дисморфија“, вели водечкиот автор Кајл Т. Гансон, д-р, MSW, асистент професор на Универзитетот во Торонто Фактор- Инвенташ Факултет за социјална работа. „Знаеме дека времето на екранот може да има штетни ефекти за младите луѓе и сега можеме да ја вклучиме мускулната дисморфија во тој разговор.
Анализирајќи ги податоците од над 2.500 канадски адолесценти и млади возрасни лица од канадското истражување за однесувањето на адолесцентното здравје, истражувачите открија дека повеќе време на социјалните мрежи и пишување пораки меѓу момчињата и мажите, и повеќе време за гледање телевизија, гледање видеа на интернет, испраќање пораки и видео разговори. кај девојчињата и жените беа поврзани со симптоми на мускулна дисморфија.
„Нашите податоци ја поддржуваат идејата дека различните форми на употреба на екранот може да придонесуваат за факторите на ризик за мускулна дисморфија, вклучувајќи незадоволство од телото и притисоци за постигнување на социокултурни телесни идеали“, вели Гансон.
Истражувачите нагласија дека користењето на екранот, вклучително и користењето на социјалните медиуми или гледањето видеа на интернет, може да биде начин да се соберат информации за однесувања ориентирани кон мускулатурата, вклучувајќи рутини за вежбање со тегови и практики на исхрана. Спротивно на тоа, видео разговорот може да го зголеми телесното незадоволство преку саморефлексивната природа на овој формат на комуникација.
„Ова истражување е навистина почеток на важна линија на истражување каде што почнуваме да разбираме точно која содржина на интернет може да има најголемо влијание врз симптомите на мускулна дисморфија“, вели Гансон. „Сепак, родителите, давателите на здравствени услуги и професионалците од јавното здравје треба да размислуваат за тоа како можеме да ја ограничиме и промовираме безбедната употреба на екраните за младите луѓе со надеж дека ќе ги намалиме симптомите на менталното здравје, вклучително и оние на мускулната дисморфија“.
Повеќе информации:
Современа употреба на екран и симптоми на мускулна дисморфија кај национален примерок на канадски адолесценти и млади возрасни, нарушувања во исхраната и тежината – студии за анорексија булимија и дебелина (2023). DOI: 10.1007/s40519-023-01550-7
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview