Итни случаи:  

Повикај доктор

Времето на користење на децата се зголеми за време на пандемијата COVID-19 и остана покачено по укинувањето на мерките за јавно здравје, според студијата објавена на интернет на 15 февруари во JAMA Network Open. Моник М. Хедерсон, д-р, од Kaiser Permanente Северна Калифорнија во Оукленд, и колегите процениле како се менува времето на екранот додека пандемијата напредувала кај 228 деца (на возраст од 4 до 12 години). Употребата на времето поминато на екранот беше споредена за претпандемиски период (јули 2019 до март 2020 година), пандемски период 1 (декември 2020 до април 2021 година) и пандемичен период 2 (мај 2021 до август 2021 година).
Истражувачите откриле дека предпандемиското просечно време на екранот било 4,4 часа дневно, што се зголемило за 1,75 часа дневно во првиот период на пандемија и 1,11 часа дневно во вториот период на пандемија. За рекреативно време на екранот, користењето беше 4,0 часа дневно пред пандемијата, што се зголеми за 0,89 часа дневно во првиот период на пандемија и 0,70 часа дневно во вториот период на пандемија. За образовното време пред екранот, средното време пред пандемијата беше 0,5 часа дневно, што се зголеми за 0,93 часа дневно во првиот период на пандемија и 0,46 часа на ден во вториот период на пандемија.
„На семејствата можеби ќе им треба поддршка за повторно воспоставување на здраво користење на времето пред екранот и здраво однесување додека пандемијата продолжува“, пишуваат авторите. „Педијатрите можеби ќе треба да дадат повеќе насоки и стратегии во врска со здравото користење на времето пред екранот за здравјето и благосостојбата на децата“.
Повеќе информации:
Monique M. Hedderson et al, Трендови во користењето на времето на екранот кај децата за време на пандемијата COVID-19, јули 2019 година до август 2021 година, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.56157

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview