Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Nancy Fliesler, Harvard Medical School
На глобално ниво, пет милиони деца умираат годишно пред да наполнат 5 години. Четириесет проценти од овие смртни случаи се во првиот месец, а многу од нив може да се спречат.
Грејс Чан, вонреден професор по педијатрија на Медицинскиот факултет Харвард и алумна на Факултетот, смета дека овие бројки се неприфатливи.
Статистиката е во голема контраст со американската медицина, вклучително и во Бостонската детска болница, каде што Чан работи како лекар во Одделот за медицинска критична нега.
Во изминатите 20 години, таа прашуваше како можеме да ги подобриме шансите за живот на доенчињата кога ресурсите се ограничени.
Прашањето го однесе Чан низ целиот свет, неодамна во Етиопија.
Етиопија претставува голем дел од смртноста во раното детство во светот. Мајките и бебињата добиваат мала поддршка за здравствена заштита надвор од болницата. Многу мајки раѓаат дома, со минимална пренатална и постнатална грижа. Во руралните области, домовите често немаат струја и вода.
Во обид да го подобри здравјето на мајките и децата, Чан соработуваше со Министерството за здравство на Етиопија, локалните лидери и лекарите од Медицинскиот колеџ Милениум во болницата Свети Пол, најголемата болница за терцијална нега во Етиопија.
Таа е ко-основач на HaSET („среќа“ на амхарски), програма за истражување со теренски локации што опфаќа 16 села.
Нејзиниот тим ги посетува домовите на семејствата на секои три месеци, собирајќи информации и запишувајќи трудници на студии.
„Преку партнерства, ги развиваме решенијата од темел и ги решаваме проблемите што ги покрена заедницата“, рече Чан. „Нашата работа е можна само со одлични соработници.
Чан се надева дека нивното истражување, објавено во повеќе од 40 статии, ќе помогне да се дистрибуираат ресурсите поправично и да доведат до одржливи, скалабилни интервенции. Нивната работа веќе влијаеше на политиките на Министерството за здравство на Етиопија и Светската здравствена организација.
Тимот тргна да ги разбере ризиците со кои се соочуваат бебињата и нивните мајки. Во земјите со низок и среден приход, тие ризици се високи.
Тимот на Чан откри високи стапки на предвремено раѓање, ниска родилна тежина, раѓање на мртво дете или смрт за време на периодот на новороденче, како и значителни стапки на сепса, опасна по живот инфекција на крвотокот.
Тимот потоа бараше фактори на ризик и можни начини за нивно решавање.
На пример, тие откриле дека охрабрувањето на ефикасна „грижа за мајката на кенгур“ – рано доење и контакт кожа на кожа помеѓу мајката и бебето – го зголемува преживувањето кај доенчињата со мала тежина.
Оттогаш, Чан води успешни напори за зголемување на грижата за мајката на кенгур, земајќи го предвид локалниот контекст. Тоа значеше разбирање на бариерите со кои се соочуваат мајките. „Тешко е да се направи кожа на кожа кога мајките се надвор и работат на терен“, објасни Чан.
„Има стигма и околу бебињата со мала тежина“, додаде таа. „Можеби мајките не сакаат да го покажат бебето на другите, а татковците треба да бидат на бродот.
Во Бостон Детски, Чан се грижи за деца со тешка, акутна болест во Програмата за средна нега. Таа зема неколку лекции назад во Етиопија, како што се протоколи за следење на инфекции отпорни на лекови и избирање антибиотици врз основа на податоците.
„Антимикробната отпорност е растечка глобална криза дополнително влошена од климатските промени“, рече Чан. „Кај новороденчињата со сепса во болницата Сент Пол и болниците во други земји со низок и среден приход, откривме 90% стапки на отпорност на антибиотици од прва линија.
Етиопија, исто така, има многу да научи за ефикасноста, еластичноста и функционирањето со ограничени ресурси. Ова знаење му помогна на Чан за време на „трипледемијата“ на COVID-19, грип и РСВ, кога Бостон Дејдс беше преплавен со критично болни деца.
Исто така, има вредни лекции за зајакнување на семејствата да помогнат во грижата кога болничкиот персонал е преоптоварен.
„Каде и да сте, мајката ќе направи се што може за своето дете“, рече Чан. „Таа љубов е секаде иста.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview