Итни случаи:  

Повикај доктор

Пред 20 години, 4 од 10 европски деца секојдневно јаделе овошје и зеленчук. Денес, процентот е ист, и покрај шемите за давање овошје на децата на училиште. Зошто нема поголемо подобрување? Едно училиште одлучува да почне да им служи на своите ученици овошје. „Сега децата ќе јадат повеќе овошје секој ден“, радосно размислуваат училиштето и властите додека го делат овошјето. По некое време, родителите мислат: „Навистина е одлично што на децата им даваат овошје на училиште, тоа значи дека не треба толку да размислуваме за тоа“. Следниот пат кога ќе пазарат, престануваат да ставаат овошје во количката.
По некое време, станува јасно дека децата сè уште јадат помалку од препорачаната количина на овошје.
Овој пример доаѓа од професорката Нана Лиен на Катедрата за исхрана на Универзитетот во Осло. Таа има спроведено два проекти од големи размери со цел да испита како динамиката на системот може да се искористи за да се разбере начинот на кој различни фактори се поврзани со политиките за јавно здравје и да се оценат таквите политики. Резултатите се објавени во Obesity Reviews и European Journal of Public Health.
„Истражувачите традиционално развиваат и оценуваат интервенции каде што целта била да се влијае на факторите за кои истражувачите веруваат дека директно го поттикнуваат или инхибираат внесот на овошје, или кои го намалуваат пропорцијата со прекумерна тежина. Сепак, овој тип на студии не зема предвид дека овие фактори не се секогаш поврзани во линеарен синџир на причини. Тие исто така може да бидат поврзани со причинско-последични јамки поврзани една со друга во системот“, вели таа.
Во линеарен причинско-последичен пристап, претпоставуваме на пример дека ако само луѓето знаат што е здраво за јадење, тие ќе усвојат позитивен став кон здравата исхрана и потоа ќе се хранат здраво.
Ова е местото каде што Нана Лиен верува дека не сме сфатиле колку е сложено да се воспостават здрави навики во исхраната.
Европската училишна шема за овошје и зеленчук им обезбедува на училишните деца бесплатно овошје и/или зеленчук. Покрај тоа, учениците учествуваат во некои едукативни активности на тема овошје и зеленчук и информации за шемата се дистрибуираат меѓу општата популација.
„И покрај сето ова, процентот на училишни деца кои јадат овошје секој ден остана на 40% во последните 20 години. Во нашата европска мрежа за евалуација на политики (ПЕН), ги испитавме извештаите од земјите кои учествуваат во шемата за училишна овошје а исто така и научни публикации за шемата и публикации за други мерки поврзани со училишното овошје. Потоа направивме мапа на која се прикажани механизмите и системите кои влијаат на внесот на овошје и зеленчук од страна на децата“, објаснува Лиен.
Мапата покажува дека јадењето овошје и зеленчук заедно со другите училишни деца може да биде важен поттик за воспоставување добри навики во исхраната. Но, во исто време, оваа причинско-последична јамка мора да се вози во вистинската насока за да се постигне саканиот ефект.
„Ако понудата на овошје постои, но малку деца всушност го јадат, помалку деца ќе бидат изложени на други кои комуницираат со позитивни ставови за јадење овошје; тие нема да размислуваат дали да пробуваат овошје или да го јадат секој ден. биде спротивното – сè повеќе деца престануваат да јадат овошје и зеленчук бидејќи тоа не е дел од заедничка, позитивна активност. Мапата вклучува неколку други од овие циклуси за повратни информации, кои или го водат системот во саканата насока или го спротивставуваат или балансираат промени во обид да се одржи статус кво“, вели професорот.
Според Залогот, мапата отвора нови можности кои училиштата и властите треба да ги разгледаат за да добијат најголеми ефекти од училишните шеми за овошје.
Во проектот на ЕУ CO-CREATE, адолесценти од пет европски земји соработуваа со Lien и истражувачкиот тим за да развијат предлози за политики за превенција од дебелина. Еден од седум 15-годишници во Европа е со прекумерна тежина или дебел. Овој број се очекува да се зголеми на секој петти до 2025 година.
„Некои од адолесцентите предложија на сите млади да им се дава по еден час физичка активност бесплатно секоја недела. Тие исто така сакаа добра и практична едукација за храната и исхраната, а училишните мензи да служат здрава храна за да може знаењето за исхраната да се преточи во здрави навики како на пр. Јадење овошје и појадок. Други предлози беа воведување данок на засладените пијалоци и забрана на секаква продажба на нездрава храна наменета за деца под 18 години“, вели Лиен.
Лиен посочува дека има големи варијации меѓу земјите. Помеѓу момчињата и оние кои доаѓаат од ниско социо-економско потекло, постои поголем процент со прекумерна тежина и дебелина отколку кај девојчињата и оние од високо социо-економско потекло.
Како дел од студијата, адолесцентите направиле мапа на која се прикажани факторите за кои мислеле дека го предизвикуваат тоа. Лиен и нејзините колеги ги користеа мапите за да развијат модел кој може да симулира ефект на различни комбинации на политики.
„Користевме системска динамика за да го постигнеме ова и ги спроведовме симулациите во 24 случаи. Тие покажаа дека спроведувањето политики насочени кон вежбање, јадење овошје, незадоволство од животот, притисок во училиштето и прескокнување на појадок се чинеше дека имаат најголем потенцијал во сите 24 случаи“, вели Заложно право.
Професорот Лиен истакнува дека вежбањето, овошјето и појадокот се совпаѓаат со предлозите за политика на кои самите адолесценти им дале најголем приоритет. Адолесцентите го вклучија незадоволството од животот и притисокот од училиштето како важни фактори во системските карти во сите земји. Сепак, тие немаа приоритет на предлозите за политики за овие фактори.
„Затоа е особено возбудливо да се забележи дека моделот на симулација покажува дека политиките насочени кон незадоволството од животот и училишниот притисок може да имаат ефект врз преваленцата на прекумерна тежина. Сепак, оваа хипотеза бара дополнително истражување“, вели Лиен.
Повеќе информации:
Едуард Романенко и други, Проценка на политиките за намалување на прекумерната тежина и дебелината кај адолесцентите: Увиди од моделот на системска динамика користејќи податоци од студијата за здравственото однесување кај децата на училишна возраст, Прегледи за дебелината (2022). DOI: 10.1111/obr.13519

Махшид Золфагари и други, Примена на системска перспектива за разбирање на механизмите на Шемата за овошје и зеленчук во Европската школа, Европски весник за јавно здравје (2022). DOI: 10.1093/eurpub/ckac054.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview