Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Nicole Ferrara, Mayo Clinic
Септември е месец за подигање на свеста за ракот кај децата. Најчестиот тип на рак во детството е акутната лимфоцитна леукемија (ALL), рак на крвта и коскената срцевина кој создава незрели бели крвни зрнца кои не можат да ги извршуваат своите типични функции. Поради ова, болеста брзо се влошува.
Најверојатно да се појави во раното детство, ALL е почеста кај момчињата отколку кај девојчињата, според Американското здружение за рак. Децата помлади од пет се изложени на најголем ризик за развој на АЛЛ.
Асмаа Ферџалах, м-р, педијатриски хематолог и онколог од клиниката Мајо, лекува деца од сите возрасти со АЛЛ. Еве што сака таа да знаат семејствата за оваа болест:
Во 2023 година, Американското здружение за рак проценува дека 6.540 нови случаи на АЛЛ ќе бидат дијагностицирани и кај деца и кај возрасни. Ова претставува помалку од половина од 1% од сите видови на рак во САД.
СИТЕ симптоми варираат и можат да личат на симптоми на грип и други вообичаени болести. Д-р Ферџалах вели дека повеќето високи трески, отечени лимфни јазли и модринки се дел од типичниот детски развој. Родителите треба да се јават кај здравствениот работник на своето дете доколку тие симптоми перзистираат, се појавуваат истовремено или изгледаат необично.
„Со СИТЕ, често гледаме чести или дневни високи трески кои не можете да ги објасните“, вели д-р Ферџала. „Често ќе видиме брзо губење на тежината што нема смисла за нивото на активност на детето. И секогаш прашуваме за грутки или испакнатини, што може да укажуваат на отечени лимфни јазли, како и ноќно потење, болка во коските и какви било нови модринки или крварење“.
Ако вашиот тим за здравствена заштита се сомнева дека вашето дете има СИТЕ, тие ќе земат крв за тестирање. „Би очекувале да видиме промени во крвната слика“ кај дете со СИТЕ, вели д-р Ферџала. Низок хемоглобин, ниски тромбоцити, ниски неутрофили – имањето на сите овие ниски крвни зрнца може да сугерира на СИТЕ.
Покрај тестот на крвта, здравствените работници може да користат и тест на коскената срцевина, тестови за снимање и тест на спинална течност за дијагностицирање на АЛЛ.
Имајќи еден СИТЕ симптом, како што е модринка или една ниска крвна слика, генерално не е нешто за што треба да се грижите, вели д-р Ферџала. „СИТЕ се изјаснуваат. Нема да ви прикраде. Тоа создава констелација од симптоми што ги гледаме“.
Тимот за нега на вашето дете ќе разгледа многу фактори кога ќе го одреди најдобриот третман за СИТЕ, вклучувајќи:
Потоа, тимовите за нега ги приспособуваат плановите за третман за секој пациент врз основа на фактори кои укажуваат на стандарден ризик или висок ризик за релапс. Наречен стратификација на ризик, овој пристап кон третманот го подобри преживувањето.
„Некој со стандарден ризик е обично на возраст од 1 до 10 години. Детето од оваа возрасна група со број на бели крвни зрнца помало од 50.000 се смета за стандарден ризик. На пациентите надвор од овие параметри им е потребна поинтензивна терапија и се сметаат за висок ризик. “, вели д-р Ферџала.
За пациенти со стандарден ризик, третманот обично вклучува хемотерапија дадена со инфузија. „Ние, исто така, доставуваме хемотерапија во ‘рбетот преку ‘рбетниот допир бидејќи знаеме дека некои леукемии се многу добри за да се кријат во тој простор, а тоа може да спречи рецидиви и подоцнежни рецидиви“, вели д-р Ферџала.
Третманот може да трае две до три години, а првите неколку месеци се најинтензивни.
„По првите шест месеци, пациентот влегува во период наречен одржување“, вели д-р Ферџала. „Тогаш гледаме пациенти поретко затоа што им треба помалку интензивна терапија. Децата се враќаат на училиште, а нивниот имунолошки систем е малку посилен. Тие можат да одат на одмор, а косата повторно ќе им расте. СИТЕ почнуваат да се чувствуваат како досадна работа да се справи и помалку како болест што го менува животот, уништувачка“.
Тимот за нега ќе изврши биопсија на коскената срцевина за да утврди дали АЛЛ е ремисија. „Ако нема леукемија во биопсијата, тоа е најдобриот знак дека пациентот е во ремисија, а тоа е поврзано со најдобри резултати“, вели д-р Ферџала.
Постојат многу други опции за деца со високоризични генетски мутации или агресивни болести за кои хемотерапијата не е ефикасна. СИТЕ третмани може да вклучуваат насочена терапија, терапија со зрачење, трансплантација на коскена срцевина, терапија со CAR-T клетки и клинички испитувања.
„Имаме повеќе линии на терапија за овие пациенти“, вели д-р Ферџала. „Научниците и лекарите долго време соработуваа за да создадат мрежи, како што е Детската онколошка група, за спроведување моќни клинички испитувања. Резултатите од тоа истражување нè информираа за најдобрите тераписки пристапи“, вели таа.
Стапката на петгодишно преживување за децата со АЛЛ е околу 90%, и ако детето остане без рак пет години по третманот, веројатно ќе биде излечено.
„Децата на кои им е дијагностициран СИТЕ добро успеваат да преживеат. Тие можат да живеат нормален, здрав живот – да се мажат, да имаат деца и да имаат нормален животен век“, вели д-р Ферџала.
Во меѓувреме, достапните опции за третман продолжуваат да се подобруваат.
„Една од најперспективните нови опции за третман е CAR-T клеточната терапија за педијатриски пациенти, која ги користи Т-клетките на пациентот и генетски ги инженерира да ги таргетираат и убиваат нивните клетки од леукемија“, вели д-р Ферџала. „Таков вид на терапија може да спаси пациент од трансплантација на матични клетки, што има повеќе несакани ефекти и морбидитет. Видовме добри резултати.
Д-р Ферџала е исто така возбуден поради развојот на нови насочени терапии наречени моноклонални антитела. „Овие лекови ги таргетираат механизмите во клетките на леукемијата кои ја поттикнуваат нивната способност брзо да се реплицираат или да ги оштетат нормалните ткива. (Лековите) имаат тенденција да имаат помалку несакани ефекти од хемотерапијата. Тоа е возбудливо бидејќи може да го подобри квалитетот на животот“, вели таа.
Д-р Ферџалах сака семејствата кои се справуваат со дијагнозата СИТЕ на детето да знаат дека има добра причина да се надеваме. „Потполно е ужасно да се размислува за вашето дете да има рак, но она бр. 1 што сакам родителите да го слушнат е дека СИТЕ е еден од најизлечивите видови на рак. И ние изминавме долг, долг пат со терапии“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview