Итни случаи:  

Повикај доктор

Психотерапевтскиот третман базиран на терапија фокусирана на траума е многу ефикасен за деца и адолесценти кои доживеале повторени трауматски настани како што се сексуална, физичка или емоционална злоупотреба. Ова е заклучокот до кој дојде тим истражувачи предводени од проф. Неџмедин Морина и д-р Толе Хопен од Одделението за клиничка психологија и психотерапија на Универзитетот во Минстер (Германија). Студијата е објавена во The British Journal of Psychiatry. Околу 25 проценти од децата и адолесцентите изложени на трауматски настани развиваат посттрауматско стресно нарушување (ПТСН). Повторената физичка, сексуална и емоционална трауматизација особено во детството носи висок ризик од ПТСН. Случаите на сексуална злоупотреба во католичката црква и руската војна против Украина се два актуелни примери кои го илустрираат опсегот на масовните трауми.
„ПТДС е сериозна, обично хронична, болест која создава сериозно функционално оштетување во секојдневниот живот на засегнатите“, вели Тол Хопен, кој е главен автор на студијата во соработка со психолозите од Универзитетот во Источна Англија (Велика Британија) и Универзитетот. Осло (Норвешка).
Претходно имаше силни резерви во клиничката пракса во однос на употребата на психотерапија фокусирана на траума за лекување на деца и адолесценти кои страдаат од ПТСН од повеќекратни трауми. Оваа форма на терапија има за цел да ги промени моделите на размислување и однесување на пациентите кои настанале како резултат на траумата. Целта е да им се овозможи на пациентите да се соочат со траумата што ја доживеале, под надзор на терапевт, и со тоа да ги обработат сеќавањата и нивните последици.
„Распространетиот аргумент е дека оваа терапија бара премногу од пациентите и дека не е многу ветувачка, несоодветна, па дури и опасна“, коментира Хопен. „Нашата анализа ни овозможи да го докажеме спротивното.
Во таканаречената мета-анализа, истражувачите ги оценија резултатите од сите рандомизирани контролирани испитувања на психотерапија објавени досега кои се однесуваат на ПТСН кај деца и адолесценти. За прв пат во мета-анализа, авторите направија разлика помеѓу индивидуална и повеќекратна изложеност на траума кај децата и адолесцентите.
„Психотерапијата е многу ефикасна за деца и адолесценти со ПТСН – и не само по една трауматизација“, вели Хопен. „Базата на докази покажува дека тоа е случај и за повеќекратни трауми.
Резултатите од студијата се важни не само за амбулантска психотерапија туку и за стационарно лекување во психијатриските одделенија, како и за обука на психотерапевти. Резултатите даваат надеж и насоки за засегнатите луѓе, за нивните семејства и за оние што ги лекуваат.
Повеќе информации:
Толе Х. Хопен и сор., Ефикасност на психолошките интервенции за посттрауматско стресно нарушување кај деца и адолесценти изложени на единечни наспроти повеќекратни трауми: мета-анализа на рандомизирани контролирани испитувања, Британски весник за психијатрија (2023). DOI: 10.1192/bjp.2023.24
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview