Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од страна на Универзитетот Кејс Вестерн Резерв
Рекреативните центри во Кливленд нудат можности од часови за готвење до работилници за роботика. Но, истражувачите од Универзитетот Кејс Вестерн Резерв открија – преку партнерство и исцрпно испитување – овие центри на заедницата служат уште една критична функција: како безбедни простори каде што децата често ранливи на траума можат да заздрават.
Сметаат дека секое четврто дете доживува барем еден потенцијално трауматичен настан пред 16-годишна возраст, според Националниот институт за ментално здравје.
Работејќи со официјални лица од градот и непрофитната организација Frontline Services, истражувачите од Центарот за траума и неволји на универзитетот помогнаа да се трансформираат 22-те рекреативни центри во градот во центри за ресурси и рекреација на соседството (NRRCs) информирани за траума во текот на изминатите пет години.
Овој пристап признава дека траумата може да влијае на физичкото и менталното здравје на една личност и се фокусира на создавање безбедна и поддржувачка средина за промовирање на здравјето и закрепнувањето.
„Ова се места каде децата, младите и возрасните можат да ја добијат поддршката и услугите што им се потребни во средина во која принципите на грижата информирана за траума се целосно вградени во структурата на културата“, рече Меган Холмс, вонреден професор и основачки директор на центар за траума на универзитетската школа за применети општествени науки Џек, Џозеф и Мортон Мандел.
Таа рече дека центарот за траума применува холистички пристап за зголемување на свеста за тоа како траумата влијае на посетителите. На пример, претставниците на центарот знаат дека начинот на пристап до тинејџер кој глуми е поинаков од пред 20 години.
„Денес ја разгледуваме невробиологијата“, рече Холмс. „Како детето реагира на стресен, потенцијално трауматичен настан е нормален одговор на телото на абнормална ситуација. Активностите, без разлика дали се тоа скокање со топка или поврзување со луѓе кои се грижат, се важни елементи на заздравувањето. Сите вработени се обучени да реагираат во пристап кој не го повикува детето на негативен начин“.
Наодите на центарот, во кои се дадени препораки за идни напори, се објавени во списанието Behavioral Sciences.
Проектот за рекреативниот центар започна во летото 2018 година, кога градот – под тогашниот градоначалник Френк Џексон – започна амбициозен план за зголемување на услугите за ментално здравје за жителите на Кливленд. Првата фаза на проектот вклучуваше обука на персоналот на центрите за лекување за грижа информирана за траума. Оттаму градот ангажираше десетина социјални работници и советници да работат во градските рекреативни центри.
Втората фаза вклучуваше развивање на сеопфатни стандарди информирани за траума – вклучително управување, политики и ангажман – и развивање алатки за следење и следење на напредокот.
„Ова се места каде децата во градот Кливленд можат да одат да најдат безбедност и луѓе кои искрено се грижат за нив“, рече Холмс. „Идејата е дека ова е простор за исцелување. Центрите за рекреација можат да бидат организациски простор каде децата бесплатно пристапуваат до овие услуги“.
Холмс рече дека тимот на центарот за траума се надева дека ќе го сподели моделот и алатките информирани за траума за центрите за одмор со други градови.
Повеќе информации:
Меган Р. Холмс и сор., Иновации во грижата за информирање за траума: градење на првиот систем на нацијата за рекреативни центри информирани за траума, науки за однесувањето (2023). DOI: 10.3390/bs13050394
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview