Итни случаи:  

Повикај доктор

Товарот на алопеција ареата (АА) е значителен во Соединетите Држави, при што луѓето со боја, особено Азијците, се несразмерно погодени, според студијата објавена на интернет на 1 март во JAMA Dermatology. Нене Сај, од Нортвел Хелт во Њу Хајд Парк, Њујорк, и колегите спроведоа студија на пресек користејќи електронска евиденција за деца, адолесценти и возрасни кои бараат здравствена заштита низ четирите пописни региони во Соединетите држави помеѓу 1 јануари и декември 31, 2019 година, за да се процени севкупните и подгрупните стапки на преваленца на АА и неговите подтипови.
Севкупно, 1.812 од 1.093.176 пациенти кои ги исполнувале критериумите за вклучување имале најмалку еден код за АА. Истражувачите откриле дека севкупните стапки на преваленца стандардизирани според возраста и полот биле 0,18 и 0,10 проценти кај возрасните и кај децата и адолесцентите, соодветно. За жени и мажи, стандардизираниот однос на преваленца според возраста беше 1,32. Стандардизираната преваленца беше највисока кај оние на возраст од 30 до 39 и 40 до 49 години (297 и 270 на 100.000, соодветно).
Азиските пациенти имаа највисока стандардизирана преваленца, следени од пациентите од друга раса или повеќе раси, пациентите црнци и пациентите со шпанско/латино потекло (414, 314, 226 и 212 на 100.000, соодветно), додека белите пациенти имаат најниска стандардизирана преваленца ( 168 на 100.000). Стандардизираните соодноси на преваленца беа 2,47, 1,35 и 1,26 за азиски, црни и шпанско/латино пациенти, соодветно, наспроти бели пациенти. Од пациентите дијагностицирани со АА, тотална алопеција и универзална алопеција сочинуваат околу 9 проценти од случаите.
„Собирањето подобри податоци за оптоварувањето на болеста во АА со фокус на социјалните детерминанти на здравјето на засегнатите е најважно да се оди напред“, пишуваат авторите на придружниот едиторијал.
Неколку автори открија финансиски врски со фармацевтската индустрија.
Повеќе информации:
Nene Sy et al, Вкупни и расни и етнички подгрупи преваленции на алопеција ареата, алопеција тоталис и алопеција универзалис, ЈАМА дерматологија (2023). DOI: 10.1001/jamadermatol.2023.0016

Ејми Џ. МекМајкл и сор., Карактеризирање на епидемиологијата и товарот на болеста во алопеција ареата – правејќи ја да се брои, ЈАМА дерматологија (2023). DOI: 10.1001/jamadermatol.2023.0001
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview