Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти реномирана новинска агенција
лекторирани
од Марин Волф
Абигејл Мекгован се вкочани еден ден откако музиката престана.
Мајорот на тапани и францускиот свирач на хорни помогнаа да го одведат марширачкиот бенд од средното училиште Ана до државното финале во ноември 2021 година, најдалеку што тимот напредувал досега. Следното утро, по долгогодишно искачување на бендот и месеци подготвување на нивниот сет, Мекгован сфати дека врвот на нејзината средношколска музичка кариера е завршен.
Што сега?
Неделникот Старбакс работи со пријателите и часовите поминати во собата на бендот по училиште одеднаш не му донесоа радост на Мекгоуан. Таа не беше тажна, сама по себе; таа воопшто не чувствуваше ништо.
Лекарите и советниците ширум земјата со години алармираат за влошување на менталното здравје кај децата и адолесцентите. Дури и пред кризата да се засили со пандемијата COVID-19, имаше недостиг од психијатри, терапевти и кревети во болничките установи за лекување.
Тексашаните имаат помал пристап до грижа за ментално здравје отколку жителите во која било друга држава, според рангирањето за ментално здравје во Америка од 2023 година. Помалку од 30% од младите од Тексас со тешка депресија добиле третман за ментално здравје.
Инвестициите во грижата за менталното здравје на младите се во фаза на работа. Законодавниот дом на Тексас го создаде Конзорциумот за грижа за ментално здравје во Тексас во 2019 година за да ги искористи 13 државни универзитети и научни центри. Но, процесот е бавен.
Во меѓувреме, лекарите и медицинските сестри велат дека се преплавени од поплавата млади луѓе кои страдаат од анксиозност и депресија.
„Мислам дека импулсот е: „Па, ни требаат повеќе болници. Треба да ги запреме социјалните мрежи. Треба да направиме што било“. И сето тоа е важно“, рече Енди Келер, претседател и извршен директор на Институтот за политики за ментално здравје Медоус. „Но, навистина, за мене, најважното нешто што треба да направиме е да се качиме нагоре“.
Педијатрите се често првиот, а понекогаш и единствениот контакт со здравствената заштита на децата, но имаат минимална обука за психијатриска нега. Болниците и клиниките експериментираат со обука на лекари и медицински сестри од првата линија да дејствуваат како безбедносна мрежа за да се заразат со ментална болест пред да стане итен случај.
Детско здравје ја стави ветеранката медицинска сестра Пајпер Мерил на шестмесечна обука за да ја зајакне нејзината доверба во препознавањето и лекувањето на грижите за менталното здравје на нејзините пациенти.
На Мерил и помогна кога Мекгован и кажа дека не сака да стане од кревет наутро, симптом кој Мерил веднаш го идентификуваше како знак на депресија.
„Децата доаѓаат со стомачни болки и многу пати тоа е анксиозност, страв, емотивни работи“, рече Мерил. „Значи, сега имам алатки за да знам како да ги поставувам вистинските прашања, бидејќи многу пати не им е удобно да зборуваат за своите емоции или да зборуваат за своите мисли.
Децата ја започнаа проактивната програма за детско здравје во однесувањето во 2022 година во партнерство со Институтот за политики за ментално здравје Медоус со седиште во Тексас, како одговор на епидемијата за ментално здравје што давателите на примарна нега секојдневно ја гледаат. Околу 75 провајдери поминаа низ обуката во нејзината инаугуративна година, соопшти Детски.
Според една неодамнешна студија, бројот на хоспитализации за педијатриско ментално здравје се зголеми за речиси 26% помеѓу 2009 и 2019 година. Пациентите често седат во одделенијата за итни случаи со денови чекајќи да станат достапни психијатриски кревети.
„Единствениот начин на кој ќе ги надминеме сите овие хоспитализации е да интервенираме побрзо“, рече Келер од Медоус.
„Она што го правиме е дека ја пополнуваме оваа огромна празнина возводно која треба да им помогне на педијатрите да ги идентификуваат овие потреби кога се мали, кога можеме да се справиме со нив, кога можеме да го одржиме детето на здрава траекторија и никогаш не да дојдеме до точка на криза, освен ако не победиме со биологијата“, рече Келер.
Традиционалната обука за педијатри во голема мера се фокусира на тоа како да препознаат и лекуваат различни физички болести, наместо да се грижат за менталната и емоционалната благосостојба на пациентот, рече детскиот педијатар д-р Миа Бест, кој е специјализиран за ментално и однесувањето здравје.
Обезбедувачите кои минуваат низ обуката за однесувањето на децата и Медоус завршуваат онлајн курсеви за околу шест месеци кои покриваат различни состојби на менталното здравје и системи за бодување за оценување на пациентите.
Програмата, исто така, ги свикува учесниците на групни дискусии за практичарите да можат да поставуваат прашања за конкретни случаи и да ги отскокнуваат идеите еден од друг.
Дополнително образование додека жонглирате со тешки товари на пациенти може да изгледа застрашувачки, но Мерил рече дека инвестицијата вреди. Објективните мерења користени во алатките за скрининг ја направија Мерил посигурна во нејзината дијагноза и планови за третман за состојби како депресија, анксиозност и АДХД.
„Открив дека штом го имав јазикот, а имав и ресурси, помалку ме заплашуваа здравствените проблеми во однесувањето кои ми се појавуваат“, рече Мерил.
Истражувањата направени по завршувањето на програмата покажаа дека обучените даватели на услуги ја зголемија нивната употреба на алатки за проверка на менталното здравје, користење на поврзани шифри за наплата на осигурување и повици до мрежата за пристап до детската психијатрија, која обезбедува консултации за здравјето на педијатрите за однесувањето.
Влијанието на програмата, исто така, се прошири надвор од само децата и адолесцентите. Некои родители беа изложени на отворени разговори за менталното здравје за прв пат кога ги придружуваа своите деца до канцеларијата на нивниот педијатар.
„Некои од работите што ги видовме кај нашите деца се генерации од нивните родители затоа што не се научени да зборуваат за своите чувства“, рече Бест. „Не само што обезбедуваме образование и ги третираме нашите деца, туку тоа се бранува и за нивните родители.
Професионалци за ментално здравје велат дека ќе бидат потребни различни пристапи за да се подобри кризата со менталното здравје кај младите. Неколку од водечките организации за педијатриска грижа во земјата прогласија национална вонредна состојба за менталното здравје на децата во 2021 година, поставувајќи листа на промени потребни за да се смени трендот.
Решенијата вклучуваат зголемено финансирање за скрининг, зголемување на пристапот до телездравство и користење на училиштата како локации за грижа за менталното здравје. Интегрирањето на грижата за менталното здравје во места како што се училиштата и канцелариите на педијатри ја зголемува веројатноста дека професионалецот може превентивно да забележи загрижувачки знаци на ментална благосостојба.
Првата личност што забележала дека Мекгован се повлекува од нејзините пријатели и активности била нејзиниот наставник на бенд, кој брзо ја довел кај советникот за кризи во нејзиното училиште. Таа советничка се сретнала со Мекгован неколку пати пред да им препорача на нејзините родители да закажат состанок со канцеларијата на нивниот педијатар.
„Гледаме зголемување на кризата за ментално здравје во училиштата. .
Бројот на болнички психијатриски кревети е исто така загриженост што се подготвува со години и за кој ќе бидат потребни години да се подобри. Тексас ја идентификуваше потребата за уште една психијатриска болница во Северен Тексас во 2014 година. Здравствените службеници се пробија во Тексас Бихејвиоралниот здравствен центар во UT Southwestern во декември 2022 година.
Новата болница од 482 милиони долари треба да биде отворена со речиси 300 кревети во 2025 година. Околу 100 од тие кревети се наменети за деца и тинејџери.
Дури и да нема недостиг на кревети, лекарите сакаат да избегнуваат третмани во болница ако е можно. Престојот во болница, иако понекогаш е неопходен, ги отстранува децата од училиште и од воннаставни програми.
Децата доаѓаат во болница поболни отколку порано, во голема мера поради недостигот на опции за грижа за менталното здравје, рече д-р Киа Картер, педијатриски психијатар во Кук Детс во Форт Ворт. Бидејќи тие добиваат помош подоцна, опциите за третман се подрастични и им треба подолго време за да функционираат, рече таа.
Cook Children’s започна програма за обука за ментално здравје за педијатри минатата година со сличности со иницијативата Детско здравје. Обуката се одржува лично во текот на неколку дена и е проследена со групи за дискусија во следните шест месеци.
„Целта не е нашите педијатри да станат детски психијатри или терапевти. Целта е да се спречи влошување на симптомите на децата и дека раната интервенција е навистина она што ни помага“, рече Картер, комедицински директор на стационарните и консултантските врски на Кук. психијатриски услуги.
Обуката за здравјето на однесувањето за давателите на примарната здравствена заштита нема да ја поништи потребата од дополнителни специјалисти за ментално здравје. Некои пациенти, вклучително и Мекгоуан, имаат потреба од грижа над она што го нудат педијатрите. Обуката, сепак, им помогна на давателите на примарната здравствена заштита да се чувствуваат поудобно да ги упатуваат своите пациенти кај други професионалци за дополнителни третмани.
Мекгован имала самоубиствени мисли кога почнала да се гледа со Мерил, па била упатена на програма за делумна хоспитализација каде што секојдневно посетувала терапевт и работела со психијатар. Откако ја завршила програмата, продолжила да се гледа со Мерил поради анксиозност и депресија.
„На некој начин развив разбирање за сè и всушност почнав да верувам дека работите ќе бидат во ред“, рече Мекгован. „Ќе биде потребно работа, но ова нема да биде мојот живот. Мислам дека [Мерил] ми го стави тоа во глава дека ќе го пребродиме ова.
Повеќе од една година откако побара помош, Мекгован ја враќа страста за животот. Таа ја заврши својата прва година на Универзитетот А&М во Тексас и студира за да стане учителка во основно училиште. Таа најде утеха во својата христијанска вера, која и помогна во лекувањето.
Мекгован, исто така, повторно ја откри радоста во музиката. Таа земаше часови по француски рог минатиот семестар и, иако ќе биде премногу зафатена со настава на студенти за да ги земе повторно следната есен, таа сè уште игра на свое време.
„Начинот на кој ги доживувам или поминувам низ испитувања сега не е ист како пред една година, и има напредок преку тоа“, рече Мекгован. „Сакам луѓето да знаат дека постои начин преку тоа и дека животот има смисла и дека имате цел“.
2023 Утринските вести од Далас.
Дистрибуирано од Tribune Content Agency, LLC.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview