Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Martin Lasalle, University of Montreal
Добро е познато дека адолесцентите имаат тенденција да го усвојуваат истото однесување како и нивните врсници. Бидејќи канадските студенти поминуваат просечно 923 часа годишно во друштво на своите соученици, Сандрин Шарбоно сакаше да види дали постои некаква поврзаност помеѓу „состојната“ (моментарна) анксиозност на ученикот и „особина“ (долгорочна) анксиозност. на неговите или нејзините соученици.
Во своето магистерско истражување во истражувачкиот центар на Институтот за ментално здравје на Универзитетот во Монтреал, под надзор на професорката Соња Лупиен, таа открила поврзаност од овој тип кај девојчињата, но не и кај момчињата.
Нејзините наоди, објавени во International Journal of Environmental Research and Public Health, се засноваат на податоци собрани од Одри-Ен Журно за нејзиното докторско истражување за природата на анксиозноста што ја доживуваат младите луѓе на училиште и можните соработници, како што се родителите, академските и индивидуални фактори.
Шарбоно собрал податоци од прашалници пополнети на часови од повеќе од 1.400 девојчиња и момчиња во шест основни училишта и седум средни училишта на северниот брег на Монтреал. Испитаниците биле од 5, 6, 10 и 11 одделение.
Шарбоне го применил моделот на анксиозност со состојба на особини развиен од американскиот психолог Чарлс Спилбергер во 1988 година за да ги анализира нејзините податоци.
Моделот прави разлика помеѓу два типа на анксиозност:
Шарбоно го анализираше ефектот од дружењето со соучениците со анксиозност од особини врз состојбата на анксиозноста на ученикот. Таа, исто така, разгледа дали ефектот на анксиозноста од врсниците се разликува кај девојчињата и момчињата во основно и средно училиште.
Резултатите укажуваат на поврзаност помеѓу состојбата на анксиозноста на ученикот и анксиозноста на особини на другите ученици, но само за девојчињата. Да се ​​биде опкружен со девојчиња со анксиозност од особини во училницата има ефект врз состојбата на анксиозноста на девојчињата; момчињата не реагираат слично на вознемиреноста на нивните врсници.
„Поточно, ако просечната анксиозност на девојчињата во одделението се зголеми за 5 поени на скала од 1 до 10 од една година до друга, индивидуалната состојба на анксиозноста на девојчето ќе се зголеми за два поени, додека на момчето ќе се зголеми само за 0,3 поени“, рече Шарбоно.
Се чини дека ефектот не варира во зависност од возраста; поврзаноста помеѓу состојбата на вознемиреноста на ученикот и анксиозноста од особини на соучениците е слична за учениците од основно и средно образование.
Дали има разлика помеѓу учениците од приватни и државни училишта? Ова прашање не беше дел од анализата на Charbonneau, но Journault го испита.
„Моето докторско истражување покажува дека студентите во јавниот систем имаат поголема веројатност да доживеат анксиозност отколку студентите во приватното училиште“, рече Журно. „Ова е во спротивност со конвенционалната мудрост, но е во согласност со наодите од други студии. Една хипотеза што може да ја објасни е дека младите луѓе кои имаат потешкотии да добијат преодни оценки се изложени на поголем ризик од анксиозност“.
Студијата на Charbonneau е меѓу првите кои покажаа дека соучениците можат да имаат ефект врз состојбата на анксиозноста на ученикот и дека девојчињата и момчињата реагираат различно.
Бидејќи ова е нова основа, тешко е да се објасни зошто само девојчињата се чувствителни на вознемиреноста на другите девојчиња во нивниот клас, но Шарбонео има неколку хипотези.
„Во научната литература е добро прифатено дека девојчињата изразуваат повеќе анксиозност од момчињата, а можеби е затоа што девојчињата се социјализирани за да изразуваат емоции, за разлика од момчињата“, предложи таа.
Таа, исто така, истакна дека „девојчињата генерално се подобри од момчињата во откривањето на емоциите на другите“ и бидејќи најчестите интеракции во адолесценцијата се со истополови врсници, „припадноста кога се соочуваме со стресор е еден од процесите што може да бидат директно поврзани на наодите“.
Истражувањата покажаа дека девојчињата имаат тенденција да се здружуваат кога се соочуваат со стресни ситуации, за разлика од момчињата. „И штом ќе се здружат, тие имаат тенденција да зборуваат поинтензивно за нивните проблеми и негативни емоции, феномен наречен ко-руминација“, објасни Шарбоно. „Младите луѓе кои коруминираат имаат тенденција постојано да ги споделуваат своите грижи без да најдат конкретни решенија.
Повеќе информации:
Сандрин Шарбоно и сор., Анксиозност во училницата: Анксиозноста на само девојчињата е поврзана со анксиозноста на врсниците од ист пол, Меѓународен весник за истражување на животната средина и јавно здравје (2022). DOI: 10.3390/ijerph20010084
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview