Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Nancy Fliesler, Children’s Hospital Boston
Хипоксично-исхемична енцефалопатија (HIE), повреда на мозокот предизвикана од недостаток на кислород околу раѓањето, е честа причина за прием во единицата за интензивна нега на новороденчиња. Терапевтската хипотермија сега станува стандарден третман за минимизирање на повредите на мозокот; ладењето на главата или целото тело на новороденчето три дена го забавува клеточниот метаболизам и им овозможува на мозочните клетки да избегнат и да се опорават од повреда.
Како поминуваат децата по овој третман? Проспективната мултицентрична студија од Бостонската детска болница е првата што ја истражува врската помеѓу метаболизмот на мозокот следниот ден по хипотермијата за HIE и подоцнежниот невроразвој на децата.
Откри дека метаболизмот на мозокот – конкретно, церебралната метаболичка стапка на потрошувачка на кислород – е чувствителен предиктор за когнитивните и моторните исходи на бебињата на 18 месеци. Работата е објавена во списанието eBioMedicine.
Повеќето актуелни методи за следење на мозокот кои користат блиска инфрацрвена спектроскопија (NIRS) ја гледаат заситеноста со кислород. Но, тие не ја следат потрошувачката на кислород, што бара и мерење на церебралниот проток на крв.
Во текот на изминатите две децении, д-р Елен Грант, директор на Научниот центар за фетално-неонатална невровизуелизација и развој, и нејзиниот тим во Бостон Детс, пилотираа неинвазивна технологија покрај креветот за мерење на метаболизмот на кислород во мозокот на новороденчињата. Тој ја комбинира попрецизната форма на доменот на фреквенција на NIRS (FDNIRS), која овозможува поконзистентни квантитативни мерења од мозочното ткиво, заедно со дифузна корелациска спектроскопија (DCS), нова технологија за мерење на протокот на крв.
Заедно, FDNIRS и DCS ја квантифицираат церебралната метаболичка стапка на потрошувачка на кислород (CMRO2) – индикатор за тоа колку добро функционира мозокот.
„Потрошувачката на кислород се намалува за време на хипотермија, но кога ќе ги вратиме доенчињата во нормотермија, потрошувачката на кислород го одразува бројот на здрави неврони и синапси и е подобар предиктор за невроразвојните резултати“, вели Грант. „Другите методи како што е магнетната резонанца (МРИ) можат да ги предвидат само најлошите исходи“.
Ставање на CMRO2 на тест
Воден од Џејсон Сутин, д-р, и д-р Пеи-Ји „Ајви“ Лин, тимот на Грант проспективно запиша 103 новороденчиња примени во Бостон Детска и две други НИКУ во Бостон со сомневање за повреда на мозокот. Од овие новороденчиња, 58 добиле терапевтска хипотермија и биле следени и вклучени во анализата.
Тимот го мери CMRO2 покрај креветот за време на хипотермија, за време на повторното загревање и по враќањето на нормотермија. Тие, исто така, клинички ги оценија доенчињата и ги оценуваа со МРИ и МР спектроскопија.
CMRO2 беше околу 10 пати повеќе одговорен на температурните промени за време на ладењето отколку заситеноста со кислород од NIRS, што покажува дека е почувствителен мерач на ефектите од третманот. Меѓу 22-та доенчиња со податоци за следење од 18 месеци, CMRO2 по повторното загревање предвиде когнитивни и моторни исходи на Бејлиевата скала за развој на доенчиња и мали деца. Спротивно на тоа, NIRS заситеноста со кислород или МРИ не покажаа асоцијации со исходите.
CMRO2 беше особено корисен во предвидувањето на невроразвојните исходи на доенчињата со благ HIE, кои често правеа скенирања со магнетна резонанца со нормален изглед, вели Грант.
Наодите, исто така, сугерираат дека благиот HIE има поголемо влијание врз развојот на децата отколку што претходно беше препознаено. Тоа може да значи дека хипотермијата може да има корист дури и за новороденчињата со благ HIE, прашање што тимот сака да го истражи понатаму. Во најмала рака, CMRO2 може да помогне да се идентификуваат доенчињата кои би имале корист од дополнителни услуги.
Грант, Лин и Сутин развиваат помали, поевтини уреди за следење погодни за клиничка употреба. Лекарите во земјите во развој, исто така, би можеле да користат такви уреди за да го проценат церебралниот метаболизам на кислород во други состојби како што е хидроцефалус.
„Сакаме да го земеме ова од истражувачки уред и да го ставиме во форма што може да се користи за рутинска дијагноза“, вели Сутин. „Оваа студија е клучна за да докаже дека оваа посложена технологија е клинички неопходна.
Повеќе информации:
Џејсон Сутин и сор., Здружение на церебрална метаболичка стапка по терапевтска хипотермија со 18-месечни невроразвојни исходи по неонатална хипоксична исхемична енцефалопатија, еБиоМедицина (2023). DOI: 10.1016/j.ebiom.2023.104673
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview