Итни случаи:  

Повикај доктор

Јувенилен дерматомиозитис, ретка, но често тешка и хронична системска автоимуна болест, вклучува голем број пациенти кои се отпорни на третман, за кои е потребна долготрајна имуносупресивна терапија. Една мала отворена студија објавена во Артритис и ревматологија покажува ветување за користење на насочена биолошка терапија наречена абатацепт за лекување на такви пациенти. Во 24-неделното испитување, десет пациенти со јувенилен дерматомиозитис на возраст од 7 години или постари со умерена активност на болеста кои примале терапија со абатацепт имале значителни подобрувања во нивната мускулна сила, физичка функција, издржливост и осип на кожата, како и во количината на мускулите. воспаление на МНР.
Дополнително, пациентите можеа да ја намалат дневната доза на кортикостероиди за време на испитувањето, рече Родолфо В. Кириел, М.Д., главен истражувач на студијата и вонреден професор по медицина на Факултетот за медицина и здравствени науки на Универзитетот Џорџ Вашингтон.
„Оваа студија дава важен придонес во областа на јувенилниот дерматомиозитис“, рече Куриел. „Пациентите отпорни на третман бараат долготрајна имуносупресивна терапија со глукокортикоиди, метотрексат и други лекови. Ова 24-неделно клиничко испитување сугерира дека абатацепт може да биде корисен и потенцијално безбедна опција за рефракторен јувенилен дерматомиозитис“.
Куриел вели дека студијата е првото клиничко испитување спроведено за да се оцени безбедноста и ефикасноста на абатацепт кај такви пациенти. Мора да се спроведе дополнителна студија за да се потврдат наодите од оваа мала, пилот студија, вели тој.
„Ова е откритие за јувенилниот дерматомиозитис. Поголемиот дел од овие пациенти отпорни на третман се подобрија барем умерено во мерките за клиничка активност на болеста, како и во две објективни слепи мерки, гени на интерферон и протеински маркери, што ја одразуваат регулацијата на клучниот сигнален пат на цитокините. кај ЈДМ и воспаление на мускулите на МНР. Овие податоци ги зајакнуваат наодите од испитувањето и ветувањето за абатацепт за ЈДМ, иако се потребни дополнителни студии“, рече Лиза Г. Рајдер, д-р, раководител, група за автоимунитет на животната средина, Национален институт за еколошки здравствени науки. НИХ во Бетесда, Мериленд и клинички професор по медицина на Факултетот за медицина и здравствени науки на Универзитетот Џорџ Вашингтон.
Повеќе информации:
Rodolfo V. Curiel et al, Подобрување на активноста на болеста кај рефрактерниот јувенилен дерматомиозитис по терапија со Abatacept, артритис и ревматологија (2023). DOI: 10.1002/арт.42450
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview