Итни случаи:  

Повикај доктор

Многу одделенија за итни случаи во руралните средини и во заедницата немаат пристап до специјалистички лекари за педијатриска нега. Значи, кога акутно болно дете се гледа во една од овие установи, тие обично се префрлаат во регионалните педијатриски центри за посеопфатна нега. Овие меѓусебни (или од болница во болница) трансфери понекогаш се непотребни. Тие можат да стават голем товар на пациентите и нивните семејства кои може да бидат транспортирани со часови далеку за да добијат подобра специјализирана нега.
Новото истражување на UC Davis Health потврдува дека телемедицината за детска критична нега се консултира со лекарите во одделенијата за итни случаи во руралните средини и во заедницата, резултира со значително помалку трансфери меѓу објектите. Студијата беше објавена денеска во JAMA Network Open.
„Ова е прво рандомизирано клиничко испитување кое го проценува влијанието на телемедицинските консултации врз стапките на трансфер во споредба со она што е сегашниот стандард за нега: телефонски консултации“, рече водечкиот автор Џејмс Марцин, потпретседател за клинички истражувања за педијатри, директор на Центарот Дејвис во УЗ. за здравство и технологија и лекар за критична нега во УЗ Дејвис. Претходното истражување на Марцин ја покажа поврзаноста помеѓу употребата на телемедицина врз задоволството на родителите и давателите на услуги, мерките за квалитетот на грижата и одлуките за трансфер во одделот за итни случаи.
Повеќе од половина од одделенијата за итни случаи во Соединетите држави користат телемедицина, така што педијатриските специјалисти можат визуелно да ги проценат пациентите и да дадат прецизни препораки во педијатриски случаи.
Во двегодишното испитување, 15 одделенија за итни случаи во руралните и општинските болници во Северна Калифорнија беа рандомизирани да користат телемедицина или телефон за консултации со лекари од детска критична нега.
Секоја локација беше опремена со телемедицински единици за видеоконференции со висока резолуција, монтирани на столб, со можности за зумирање со пан-tilt-zoom кои користат Интернет за видео со висока дефиниција.
Студијата процени дали пациентот бил префрлен во детската болница УЦ Дејвис по консултација со педијатриска критична нега. Детската болница УЦ Дејвис е единствениот педијатриски упатен центар во областа за деца со највисоки услови на острина во регионот.
Студијата ги опфати сите деца на возраст од 14 години или помлади кои беа видени на одделот за итни случаи со акутна медицинска состојба што резултираше со консултација со лекар за детска критична нега на УЦ Дејвис. Децата со акутна физичка траума не беа вклучени во студијата.
Консултациите за телемедицина ги вклучија лекарот што упатува, медицинската сестра покрај креветот, респираторниот терапевт, пациентот и родителите или старателите на пациентот, кога се достапни. Тие вклучија визуелна проценка и лекарски преглед на пациентот.
Во истражувањето учествувале вкупно 696 деца. Студијата покажа дека 84% од пациентите доделени на телемедицина и 90,6% од оние кои биле доделени на телефонски консултации биле префрлени во детската болница УЦ Дејвис.
„Откривме дека со користење на релативно евтина телемедицинска интервенција, децата можат успешно да бидат проценети, третирани и или отпуштени или локално примени од нивните рурални и општински болници“, рече Марцин. „Нашите наоди се важни затоа што покажуваат дека телемедицината може да ја поддржи способноста на лекарите од одделот за итни случаи да се грижат за педијатриските пациенти локално“.
Нејтан Куперман, Бо Томас Брофелд, претседател на Одделот за итна медицина во Дејвис и виш автор на студијата, рече дека овие наоди се од витално значење за здравјето на децата во Соединетите држави.
„Нема речиси доволен број лекари за итна медицина за педијатри за да екипираат дури и мал дел од одделенијата за итни случаи во оваа земја“, рече Куперман. „Телемедицината може да помогне да се обезбеди таа експертиза во реално време за не само да помогне во клиничкото управување, туку и со одлуките за диспозиција. Ова вклучува избегнување на непотребни трансфери, кои им овозможуваат на многу деца да останат во нивните домашни заедници“.
Други автори на студијата беа Хедли Зауерс-Форд, Џејми Музун, Сара Хејнс, Илана Сигал, Даниел Танкреди и Моника Лиенг од UC Davis Health и Парул Дајал од Genentech.
Повеќе информации:
Џејмс П. Марцин и сор., Влијанието на теле-итни консултации врз педијатриските меѓусебни трансфери, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.55770
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview