Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Graeme Hoddinott, The Conversation
Туберкулозата (ТБ) е болест која може да се спречи и излечи. Половина од 30-те земји со највисока туберкулоза во светот се во Африка. Во многу од овие земји, ТБ е водечка причина за смрт кај возрасните групи, но особено кај децата. На глобално ниво, ТБ е водечка причина за смрт од кој било заразен агенс (над COVID-19 и ХИВ).
Луѓето кои се најпогодени од ТБ често се социо-економски најмаргинализираните, со најмалку резерви да ги однесат низ патувањето за лекување. Ова е исклучително предизвикувачки, со сложена, често одложена дијагноза, повеќемесечен третман и често долгорочни ефекти по третманот. Ина Скосана од Conversation Africa разговараше со Грем Ходинот, раководител на социо-бихејвиорална наука во Центарот за ТБ Дезмонд Туту, Универзитетот Стеленбош и соработник на Африканската академија на науките ARISE.
Во Африка, од три милиони луѓе кои развиваат туберкулоза секоја година, скоро 160.000 се деца на возраст од 0 до 4 години, а уште 160.000 се на возраст од 5 до 14 години. Секоја година, околу 500.000 луѓе во Африка умираат поради ТБ. Децата сочинуваат 15% (75.000) од овие смртни случаи.
Помалку од половина од децата на возраст од 0-14 години кои имаат ТБ се дијагностицирани – така што тие никогаш не ни започнуваат со третман.
ТБ се пренесува меѓу луѓето преку воздух. Кога лице со ТБ кашла или издишува, некои од туберкулозните бубачки се исфрлаат за да лебдат во воздухот. Ако некој друг потоа ги вдишува бубачките, тие предизвикуваат нова инфекција. Постојат неколку фактори кои го зголемуваат ризикот од пренос на туберкулоза. Тие вклучуваат активности кои го зголемуваат бројот на бубачки во воздухот, како што се неносење маска и повеќе кашлање. И дејства кои ја зголемуваат изложеноста, како што се поминување долги временски периоди за вдишување на воздухот.
Едно лице може да ги вдишува туберкулозните бубачки (т.е. да се зарази), но да не се разболи. Ова е познато како латентна ТБ. Меѓутоа, понекогаш, туберкулозните бубачки се способни да се размножуваат и да избегаат од имунолошкиот систем на телото. Како што се зголемува бројот на бубачки, лицето почнува да чувствува симптоми како што се кашлање, преплавена пот и губење на тежината. Ова потоа се нарекува болест на ТБ.
Различни фактори го зголемуваат ризикот од прогресија од инфекција со ТБ во болест. Ова се фактори кои можат да го попречат природното имунолошка функција на телото, како што се недоволна исхрана или пушење.
Децата (особено малите деца) имаат помалку развиен имунолошки систем. Ова ја прави нивната шанса да напредува од инфекција во болест поголема отколку кај возрасните.
Спречувањето на инфекцијата може да се направи преку намалување на ризиците од пренесување, на пример со отворање на прозорците за да се дозволи бубачките да се издуваат. Исто така, ако лице со ТБ е на третман, тогаш бројот на бубачки што ги исфрла е драстично намален. Затоа е важно да се постави рана дијагноза и да се започне со третман.
Онаму каде што постои ризик од изложеност, можеме да користиме и лекови за да ја намалиме шансата за развој на болест – ова се нарекува превентивна терапија за ТБ. Најновите упатства на Светската здравствена организација сугерираат дека превентивната терапија треба да се понуди на секој кој има значителен ризик од изложеност на возрасен или адолесцент со ТБ. На пример, размислете за малите деца кои го делат креветот со својата мајка. Ако има ТБ, тогаш на детето треба да му се понуди превентивна терапија, како и на другите луѓе кои го делат нивниот дом.
За жал, во повеќето средини во Африка, спроведувањето на превентивната терапија за туберкулоза е или непостоечко или крајно неоптимално. Историски гледано, единствениот достапен превентивен режим за туберкулоза беше третман еднаш дневно во период од шест месеци, кој е тежок за администрирање; нови режими стануваат достапни. За жал, ограничените ресурси на располагање на службите за туберкулоза имаат приоритет на лекувањето на ТБ, а не на превенцијата.
Имаше значителни подобрувања во некои области на терапевтски третмани за ТБ, со пократки, повкусни режими и полесни за употреба формулации. Сепак, овие не се универзално достапни и сè уште не се оптимални. Дури и „пократкиот“ третман трае четири месеци. Здравствените системи се слабо опремени за да го поддржат континуитетот на грижата кога пациентите (вклучувајќи ги децата и адолесцентите) се движат помеѓу установите.
Премногу деца кои започнуваат и превентивна терапија и третман за ТБ се изгубени за следење. Програмите за туберкулоза ширум светот допрва треба да ги операционализираат високоумните идеали за „грижа насочена кон пациентот“. Искуствата на адолесцентите и младите (10-24 години) со пристап до услуги за ТБ често се особено проблематични. На пример, адолесцентите пријавуваат дека се претпоставува дека имаат ХИВ, им се вика дека се сексуално активни (дури и ако не се) и им се кажува да пристапат до услугите за ТБ во моменти кога се на училиште.
Исто така, постои ограничена интеграција помеѓу здравствените услуги и другите сектори (како основното образование) за да се олесни добивањето нега. Остануваат високи стапки на стигма поврзана со ТБ, а трошоците за нега на ТБ (економски, социјални и психолошки) можат да бидат катастрофални и долготрајни.
Дел од финансирањето и колективните напори што беа мобилизирани за COVID-19 може реално да се поттикнат кон елиминација на ТБ. Перверзно, наместо тоа, ресурсите пренасочени кон COVID-19 ја вратија глобалната програма за ТБ назад за една деценија напредок.
Програмите за туберкулоза мора да се приспособат со слушање на преференциите и приоритетите на луѓето погодени од ТБ, со работа на решавање на реалните ограничувања кои ги доживуваат здравствените услуги во првите редови и со продолжување да развиваат подобри, поприфатливи терапевтски методи; особено лекови кои се поприфатливи за децата и полесни за негувателите за подготовка и администрирање.
Но, навистина сето тоа може да направи голема разлика само ако сите се разбудиме со оваа водечка причина за смрт, особено кај децата, и се грижиме повеќе.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview