Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Том Ниренда, Алимудин Зумла и Франсин Нтуми, Разговорот
Светскиот ден на туберкулозата на 24 март ќе го одбележи денот во 1882 година кога професорот Роберт Кох објави во Берлин дека ја открил микробната причина за туберкулозата (ТБ), Mycobacterium tuberculosis.
Ефективниот третман за ТБ е достапен уште од 1952 година.
Во 1993 година ТБ беше прогласена за глобална јавна вонредна состојба од меѓународен интерес и сè уште трае 30 години. Фокусот во тоа време беше на ТБ кај возрасните. Во тоа време, туберкулозата во детството не се сметаше за важна. Не беа достапни точни докази за обемот на проблемот. Во текот на следната деценија, илјадници африкански деца умираа од ТБ и ТБ/ХИВ ко-инфекција секоја година.
Беше потребно визионерско водство од африкански научници и патолози за да се спроведе голема, значајна студија за обдукција во 2002 година на 164 деца кои умреле од респираторни заболувања во Лусака, Замбија. Студијата покажа дека 25% од смртните случаи се должат на ТБ. Дури тогаш Светската здравствена организација (СЗО) призна дека ТБ кај децата е занемарена болест.
И покрај тоа признание, не претстојат сериозни инвестиции во рана дијагноза, третман и превенција на детската ТБ. Предизвиците на системските здравствени услуги и недостатокот на соодветно знаење за болеста, исто така, ги попречуваат подобрувањата.
Врз основа на нашите комбинирани четири децении во истражувањето за ТБ, ние веруваме дека товарот на ТБ во детството може да биде еден од индикациите за неуспешна програма за контрола на ТБ во кој било амбиент.
Во 2021 година, околу 10,6 милиони луѓе се разболеле од ТБ ширум светот. Ова беше составено од шест милиони мажи, 3,4 милиони жени и 1,2 милиони деца. Од 1,6 милиони луѓе кои починале во 2021 година, 240.000 биле деца. Речиси сите не биле дијагностицирани пред смртта.
Ова ја одразува огромната потреба да се даде приоритет на туберкулозата во детството. Нејзиното рано откривање и лекување мора да биде дел од глобалната стратегија за ставање крај на ТБ.
Рана дијагноза и третман: Симптомите на ТБ кај возрасните се прилично добро опишани, што доведува до дефинитивна дијагноза и третман. Но, ТБ кај децата лесно може да се пропушти. Тоа е затоа што симптомите се слични на другите детски болести. Како резултат на тоа, дијагнозата и третманот се одложуваат.
Дијагностицирањето на ТБ кај децата е тешко од повеќе причини. Најранливите деца се јавуваат со неспецифични симптоми. Рендгенските снимки на градниот кош се учебнички начин за дијагностицирање на ТБ. Но, тие не се секогаш достапни во руралните средини. Имаше бројни студии кои ги оценуваат новите тестови и алгоритми. Но, идеалниот тест за туберкулоза во детството сè уште не е пронајден бидејќи тестот мора да биде лесен за употреба во здравствените места, прифатлива цена, со едноставно неинвазивно собирање примероци.
Вакцинација против ТБ: Старата вакцина Bacille Calmette-Guerin (BCG) останува единствената лиценцирана вакцина. Обезбедува одредена заштита само во раното детство. Но, тоа не е ефикасно во спречување на активната болест кај постарите деца и возрасните.
Во многу земји во развој, BCG вакцинацијата за деца по раѓањето е задолжителна. Но, покриеноста со вакцини варира во различни земји. За да функционираат националните програми за контрола на ТБ, мора да се обезбеди висока покриеност со вакцинација.
Развојот на нова вакцина за ТБ не беше приоритет. Има 16 кандидатски вакцини кои достигнале фаза на доказ за концепт врз основа на неодамнешните напори. Но, потребни се повеќе инвестиции за олеснување на нивната евалуација во клиничките испитувања.
Финансирање за исполнување на глобалните цели: Потребно е соодветно финансирање за борба против ТБ кај детството. Глобалните цели поставени во 2018 година имаа за цел да лекуваат 40 милиони луѓе со туберкулоза во периодот од 2018 до 2022 година. Оваа цел опфати 3,5 милиони деца со ТБ чувствителна на лекови и 115.000 деца со ТБ резистентна на лекови.
Но, напредокот во многу области на контрола на туберкулозата е закочен – или е обратен. Ова главно се должи на COVID-19. Ова бара обновени напори за повторно соодветно финансирање на контролата на ТБ.
Дополнително, беа потребни 1,3 милијарди американски долари годишно за да се постигнат овие цели. 2 милијарди УСД ќе одат за истражување на ТБ годишно во истиот петгодишен период од 2018 до 2022 година. Итно е потребна проценка на недостатокот бидејќи вкупните инвестиции во контролата на ТБ на глобално ниво се намалија од 6,0 милијарди американски долари во 2019 година, 5,4 милијарди американски долари во 2021 година, што е помалку од половина од она што е потребно годишно.
Клиничка пракса и превенција во заедницата: Здравствените работници во делови од светот, вклучително и земјите во Африка, имаат ограничено знаење и практика во управувањето со детската ТБ. Контактниот скрининг и пристапите насочени кон семејството се важен дел од намалувањето на товарот на ТБ во детството. Од суштинско значење е да се подобри разбирањето на детската туберкулоза од институциите и клиниките за обука – сè до заедницата.
Употреба на нови технологии во тестирањето и дијагностицирањето на туберкулозата во детството: Повеќето деца со ТБ покажуваат негативни резултати при микроскопија на нивните респираторни течности, додека радиографијата е неверодостојна бидејќи ретко се дефинитивни. GeneXpert е моментално најкористената алатка за дијагностичка точност на ТБ. Но, достапноста и одржувањето значат дека не е практично да се користи во поставки кои имаат малку ресурси.
Најдобрата опција според нас е метагеномското секвенционирање на следната генерација. Ова овозможува широка идентификација на патогени и антимикробно отпорни гени директно од клиничките примероци во рок од 24 часа. Но, овие технологии не се лесно достапни во земјите со низок среден приход каде што оптоварувањето со ТБ е најголемо. Некои деца со респираторни симптоми може да имаат мешани инфекции. Точната дијагноза на повеќекратни инфекции кај детето ќе доведе до правилно управување со болното дете со респираторни симптоми и намалување на смртноста поради нетретирани инфекции, вклучително и ТБ.
За ефикасна борба против ТБ во детството, програмите мора да го обезбедат следново:
добра покриеност со BCG вакцина
треба да се развијат нови, поефективни вакцини против ТБ, како и подобрување на BCG
добра клиничка обука и пракса за управување со пациенти
распоредување на високо чувствителни дијагностички методи
ефикасни програми за превенција во заедницата, вклучително и следење контакти, и
правилен третман на дијагностицирани деца.
Финансиите и донаторите треба да обезбедат доволно ресурси за да овозможат исполнување на глобалните цели. Потребни се и доволно пари за да се ублажи влијанието на вонредните состојби како што се пандемијата COVID-19 и економските падови.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview