Итни случаи:  

Повикај доктор

Татковците кои признаваат прекумерно пиење се помалку вклучени со своите деца, според новото истражување во неколку земји кои традиционално се недоволно проучени. На глобално ниво, мажите се повеќе се вклучени во развојот на децата. Најновата анализа, во Алкохолизам: клиничко и експериментално истражување, го истражува прекумерното пиење на татковците во однос на квалитетот на нивното родителство и сугерира дека спречувањето или лекувањето на тешка употреба на алкохол кај татковците може да има широки придобивки за семејствата. Претходните студии ширум светот ги означуваа штетите од проблематичното користење на алкохол од страна на родителите врз семејните односи и развојот на децата. Познато е дека растројството на употребата на алкохол од страна на таткото, депресијата и задоволството во бракот се важни за родителството. Обилното пиење, кое е поврзано со поимите за мажественост, е поврзано низ културите со показнено родителство, злоупотреба и запоставување на децата и насилство од интимниот партнер.
Малку е познато за тоа како тешката употреба на алкохол влијае на односите на татковците со нивните деца, вклучувајќи го и нивното ниво на ангажираност. За новата студија, истражувачите користеа ретка база на податоци што опфаќа пет земји со пониски приходи во Азија за да ја истражат врската помеѓу прекумерното пиење и вклученоста на мажите со нивните деца. За прв пат, студијата ги образложи потенцијалните ефекти од детската траума на татковците и ставовите кон родовата еднаквост, два дополнителни фактори кои претходно се покажаа дека влијаат на улогите на мажите во семејството.
Истражувачите работеа со податоци од студија на Обединетите нации, опфаќајќи 4.562 татковци на возраст од 18 до 49 години во Камбоџа, Кина, Индонезија, Папуа Нова Гвинеја и Шри Ланка.
Учесниците пополнуваа прашалници со кои се оценува времето кое го поминале во интеракција со своите деца (на пример, играње или помагање со домашните задачи), нивната зачестеност на обилно епизодно пиење (шест или повеќе пијалоци во иста прилика), нивните сопствени искуства на злоупотреба како деца и нивните ставови кон родовите норми (на пр., улогата на жената во домот). Истражувачите користеле статистичка анализа за да ги истражат асоцијациите помеѓу овие и дополнителни фактори.
Севкупно, 50% од татковците изјавиле дека често или многу често играат или прават активности со своите деца, додека 24% често или многу често разговарале со своите деца за лични работи. Ставовите за родова еднаквост беа генерално поврзани со поангажирано родителство. Самопријавеното прекумерно пиење било најчеста појава во Папуа Нова Гвинеја и Камбоџа – исто така земјите кои известуваат за најтрадиционалните родови ставови – а најмалку во Индонезија.
Генерално, учесниците кои пријавиле повеќе прекумерно пиење, исто така, пријавиле помала вклученост на татковците од оние кои не се склони да пијат многу. Овој ефект беше најсилен во Камбоџа. Тоа не беше очигледно во Кина или Шри Ланка, каде што перспективите за родова еднаквост беа поврзани со зголемената вклученост на родителите независно од обилно пиење. Општо земено, постарите татковци пријавиле поголема вклученост во животот на нивните деца отколку помладите татковци. Траумата од детството на татковците не влијаеше на нивната вклученост во родителството, освен во Папуа Нова Гвинеја.
Студијата додава докази кои го поврзуваат проблематичното консумирање алкохол на татковците со ограничувањата во нивното родителство и помага да се изгради родово разбирање за прекумерното пиење. Наодите сугерираат дека намалувањето на прекумерното пиење кај татковците може да го зголеми нивното позитивно вклучување во семејството, со придобивки за жените и децата.
Покрај тоа, родово-трансформативните интервенции кои промовираат вклученост на татковците со нивните деца може да ги подобрат различните резултати за семејствата и да ја намалат употребата на алкохол кај мажите. Базата на податоци беше ограничена, а асоцијациите сложени, што веројатно придонесува за суптилноста и нерамномерноста на наодите. Потребни се понатамошни истражувања за истражување на употребата на алкохол и родителството, вклучувајќи повеќе земји и културно информирани мерки за однесување.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview