Итни случаи:  

Повикај доктор

И покрај напредокот во технологијата и достапноста, еден од најдобрите начини за родителите и давателите на здравствена заштита да спречат или да помогнат да се запре употребата на супстанци кај адолесцентите е сè уште старомоден разговор, според новиот став објавен во ноемвриското издание на The Lancet Child & Adolescent. Здравје. Делот, напишан од тим специјализанти од Универзитетот во Род Ајленд под раководство на професорката Сара Фелдштајн Јуинг од Прочаска, нагласува дека потпирањето на откривање преку неформално набљудување – како што родителите и давателите на услуги вообичаено го прават со употребата на алкохол и тутун – брзо станува предмет на минатото. Трудот им нуди на здравствените работници и родителите конкретни чекори за скрининг, откривање и интервенција.
Во изминатата деценија е забележан глобален пораст на адолесцентната употреба на е-цигари/испарување, канабис и опиоиди на рецепт кои не се земаат како што се препишуваат. Овој наплив е потпомогнат, во некои случаи, со сосема нови методи на употреба и испорака на супстанции – како што се јадењата од канабис и испарување – како и пониските перцепции на младите за штетата и/или поголемата пристапност. Овие супстанции имаат „невидливи симптоми“ за возрасните и, пак, може многу потешко да се откријат од родителите, старателите и давателите на здравствени услуги.
„Она што е толку различно денес отколку во минатите генерации е тоа што родителите и давателите на услуги навистина можеа да се потпрат на она што традиционално го сметаме за очигледни знаци за да кажеме дали децата го користат. Дали се вратија дома со мирис на цигари или канабис? Дали има алкохол на нивниот здив Дали тие го заматуваат својот говор? рече Фелдштајн Јуинг. „Иако некои од овие работи сè уште функционираат, она што денес наидува на проблеми е тоа што, сè повеќе, супстанциите што ги користат децата едноставно не се толку лесни за забележување.
Ова е особено загрижувачко кога станува збор за мозокот на адолесцентите кој се уште се развива. Додека начините на кои овие супстанции влијаат на мозокот се под тековно истражување, постојат докази кои сугерираат дека нивната употреба за време на адолесценцијата може негативно да влијае на долгорочниот нервен и развој на однесувањето.
Исто така, бидејќи нивната употреба може да биде тешко да се идентификува од страна на возрасните, младите може да имаат поголема веројатност да преминат од експериментирање кон потешка, опасна употреба на начин што често не е откриен од давателите на услуги или старателите додека не има значително влијание врз училиштето, работата или нивните лични или семејни односи.
Покрај нејзината позиција како професор по психологија во Колеџот за здравствени науки на URI, Фелдштајн Јуинг е клиничар за деца/адолесценти со повеќе од две децении искуство во превенција и третман на употреба на супстанции кај адолесцентите.
„Семејствата доаѓаа кај мене за лекување на млади кои се занимаваат со употреба на тешки супстанци и рекоа: „Не знаев ни дека моето дете користи“. На родителите им е тешко и сега кога многу држави го прават канабисот легален за рекреативна употреба, мислам дека родителите и давателите на услуги навистина се чувствуваат во загуба да се движат по ова“, рече таа.
Ставот првенствено е насочен кон давателите на адолесцентни здравствени услуги кои се во единствена позиција да помогнат во откривањето, како и да го олеснат пристапот до услугите за лекување, поради нивните периодични состаноци со млади луѓе. Но, вели Фелдштајн Јуинг, на родителите и старателите може да им бидат корисни препораките.
Отворањето на линиите за комуникација со младите може да им обезбеди на адолесцентите платформа во која ќе разговараат за тековните животни грижи, вклучително и употребата на супстанции. Еден јасен начин на кој родителите или старателите можат да го направат тоа, вели таа, е со зголемување на зачестеноста на семејните вечери.
„Денес е дефинитивно тешко – семејствата се зафатени со работа, училиште, спорт и други активности. Но, поентата е, ако тоа може да биде место каде што се гледате и се поврзувате со вашите деца секој ден, ќе биде полесно да забележите мали промени. во однесувањето или други обрасци. Тоа дури и не мора да биде вечера, исто така може да биде во форма на возење или прошетка – ако обезбедите форум за да зборувате за „обични работи“, ќе биде полесно за нив и за вас да изнесете ги овие работи“.
Како дел од рамката се препорачува употреба на добро потврдени алатки за скрининг на употребата на супстанци, специфични за адолесцентите, како што е активното слушање и употребата на отворени прашања. Давателите на услуги може да бидат способни да соопштуваат работи што родителите не можат, како што се ризиците и потенцијалните долгорочни ефекти поврзани со таквите супстанции.
На истиот начин, адолесцентите може да имаат поголема веројатност да се отворат кон давателите на услуги во контекстот пациент-давател. Родителите и давателите на услуги може да откријат дека прашувањето за употреба од врсници може да обезбеди корисни сознанија додека се перципираат како помалку наметливи за младите луѓе.
„Најважниот дел од сето ова е што ова е нова територија – и тоа е во ред. Работите што ги правевме историски повеќе не се преведуваат добро за овие нови форми на супстанции, па затоа треба да се прилагодиме. Давателите и родителите често не се чувствуваат удобно Дискутирајќи за теми како употреба на супстанци бидејќи не се сигурни што да прават ако тинејџерите речат „Да, ние користиме““, рече Фелдштајн Јуинг.
„Но, кога станува збор за тоа, иако често мислиме дека тинејџерите го поминуваат поголемиот дел од своето време со своите пријатели, родителите сепак имаат најголемо влијание врз однесувањето на нивните тинејџери. Затоа, знаејќи каде се тие, со кого се дружат. и да се биде отворен за конзистентна основа за водење на овие понекогаш застрашувачки разговори е важно. И, давателите на услуги имаат клучна улога во поддршката на децата и семејствата“.
Фелдштајн Јуинг е директор на Адолесцентниот невронаучен центар за здравствена отпорност на URI, кој се фокусира на адолесцентните преведувачки пристапи, зголемувајќи го разбирањето на врските помеѓу основните биолошки механизми – како мозокот – и ефективни третмани за намалување на ризичните однесувања по здравјето на адолесцентите.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview