Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Стапката на смртност на доенчињата од тинејџерите се намалила за 16,7 проценти од 1996 до 2019 година, со значителен пад кај расните и етничките подгрупи и урбанизацијата, според студијата објавена на интернет на 10 април во Педијатрија.
Ешли М. Вудал, М.П.Х., од Центрите за контрола и превенција на болести на САД во Хајтсвил, Мериленд и колегите користеле податоци за раѓање и смртност на доенчиња поврзани со периодот од 1996 до 2019 година за да ги проценат стапките на смртност на две години на 1.000 живородени деца. Трендовите и разликите во смртноста кај доенчињата на тинејџерите беа испитани по раса, етничка припадност и урбанизам.
Истражувачите откриле дека стапката на смртност кај доенчињата на тинејџерите се намалила за 16,7 проценти од 1996 до 2019 година, од 10,30 на 8,58 смртни случаи на 1.000 живородени. Кај расните и етничките подгрупи и урбанизацијата, падот беше значаен; стапките на смртност не се променија значително за доенчиња од црни или шпански тинејџери во руралните окрузи. Севкупно, 93,3 проценти од разликата помеѓу стапките на доенечка смртност од 1996 година и 2019 година се должи на промените во стапките на смртност (доенчиња) специфични за возраста; промените во старосната дистрибуција на мајката учествуваа со 6,7 проценти од разликата.
„За да се унапреди здравствената еднаквост во здравјето на мајките и доенчињата, дополнителното истражување може да помогне дополнително да се разјаснат социјалните и структурните фактори кои придонеле за недостатокот на напредок во стапката на смртност кај доенчињата на тинејџерите од црна и шпанска националност во руралните окрузи“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Ashley M. Woodall et al, Различности во морталитетните трендови за доенчиња на тинејџери: 1996 до 2019 година, Педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-060512

Камила Диксон и сор., Различности во трендовите на смртност за доенчиња на тинејџери, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-060889
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview