Итни случаи:  

Повикај доктор

Трансродовите и небинарните млади доживеале значително подобрување во конгруентноста на изгледот (или степенот до кој физичките карактеристики се усогласуваат со полот) и одржливи подобрувања во депресијата и анксиозноста во текот на две години по започнувањето на третманот со хормони кои го потврдуваат полот, според мултицентрична американска студија објавена во Медицински весник на Нова Англија. „Нашите резултати обезбедуваат цврсти научни докази дека подобрената конгруентност на изгледот секундарно на хормонскиот третман е силно поврзана со подобри резултати на менталното здравје кај трансродовите и небинарни млади“, рече водечкиот автор Дајан Чен, д-р, педијатриски психолог во Програмата за развој на родот и сексот. во Детската болница Ен и Роберт Х. Лури во Чикаго и вонреден професор на Медицинскиот факултет Фајнберг на Универзитетот Нортвестерн. „Ова е критично, имајќи предвид дека трансродовите млади доживуваат повеќе депресија и анксиозност и се изложени на поголем ризик за самоубиство од цисродовите млади“.
Многу трансродови или небинарни тинејџери доживуваат родова дисфорија или постојана вознемиреност предизвикана од несовпаѓањето помеѓу нивниот родов идентитет и физичкиот изглед. Хормоните кои го потврдуваат родот (тестостерон или естрадиол) се користат како третман за поттикнување на секундарните полови карактеристики кои одговараат на полот, како што се развојот на градите или влакната на лицето.
„Критичните резултати што ги известуваме го демонстрираат позитивното психолошко влијание на хормоните кои го потврдуваат родот за третман на младоста со родова дисфорија“, рече постар автор Јохана Олсон-Кенеди, д-р, медицински директор на Центарот за трансјутешко здравје и развој во Детската болница во Лос Анџелес. . „Покрај пејзажот на дезинформации, се надеваме дека овие наоди ја поддржуваат употребата на навремени и соодветни медицински интервенции за оваа ранлива група на адолесценти.
Сите центри кои учествуваат во студијата вработуваат мултидисциплинарен тим, составен од даватели на медицински и ментално здравје, кои заеднички одредуваат дали е присутна родовата дисфорија и дали е соодветна медицинска нега што го потврдува родот. За малолетниците, потребна е согласност од родителите за да се започне медицински третман.
„Позитивните наоди од оваа опсервациска студија се совпаѓаат со доживеаното клиничко искуство на експертите за ментално здравје кои, во текот на нивните долги години обезбедување грижа за потврдување на родот, постојано учеле од самите млади за нивното ментално здравје“, рече коавторот Дајан Еренсафт. д-р, директор за ментално здравје во Центарот за родови деца и адолесценти во UC Сан Франциско и професор по педијатрија. „Како што продолжува лонгитудиналната студија, со нетрпение очекуваме да научиме повеќе од оваа група на пациенти – од кои сите беа внимателно прегледани пред да започнат со третман со хормон за потврдување на полот – за нивното патување понатаму.
Студијата, најголема од ваков вид во САД, опфати 315 трансродови и небинарни млади на возраст од 12-20 години. Студиските посети се случуваа на секои шест месеци во текот на две години по започнувањето на третманот, што е најдолгото следење пријавено до сега. Истражувачите ги испитувале мерките за усогласеност на изгледот, депресија, анксиозност, позитивно влијание и задоволство од животот.
Тие откриле дека севкупно, усогласеноста на изгледот, позитивното влијание и задоволството од животот се зголемуваат, додека симптомите на депресија и анксиозност се намалуваат. Согласноста на изгледот беше поврзана со секој психосоцијален исход проценет на почетокот и во текот на периодот на следење.
„Нашите резултати обезбедуваат силна научна основа дека грижата што го потврдува родот е клучна за психолошката благосостојба на нашите пациенти“, рече коавторот Роберт Гарофало, MD, MPH, главен истражувач за студијата во Lurie Children’s, ко-директор на Програма за развој на родот и полот на децата Лури и професор по педијатрија на Медицинскиот факултет Фајнберг на северозападниот универзитет. „Мораме да обезбедиме пристапот до оваа грижа да остане достапен за младите со родова дисфорија.
Повеќе информации:
Дајан Чен и други, Медицински весник на Нова Англија (2023).

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview