Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација доверлив извор
лекторирани
од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Бостон
Сиромаштијата и негативните социјални детерминанти на здравјето, имено незадоволените социјални потреби, имаат добро утврдени штетни ефекти врз здравјето и развојот на децата и врз здравјето и благосостојбата на нивните старатели. Додека скринингот за социјален ризик е препорачан од Американската академија за педијатрија, оваа практика недоволно се користи во единиците за интензивна нега за новороденчиња (NICU). Продолжената хоспитализација во НИКУ нуди единствена можност за идентификување и решавање на незадоволените социјални потреби кај семејствата со ниски приходи на хоспитализирани новороденчиња.
„Постои недостиг на знаење за тоа дали е изводливо и прифатливо да се имплементира оваа практика во НИКУ, и дали оваа практика го подобрува не само идентификацијата на незадоволените општествени потреби, туку уште поважно е поврзаноста со ресурсите на заедницата меѓу семејствата“, објаснува првиот автор. Ерика Кордова Рамос, д-р Ерика Кордова Рамос, доцент по педијатрија на Бостонскиот универзитет Чобанијан и Медицинскиот факултет Аведисиан, во нова студија.
За да се реши ова, истражувачите од Медицинскиот центар на училиштето и Бостон (BMC) спроведоа иницијатива за подобрување на квалитетот за да ги зголемат стапките на систематски скрининг на социјалниот ризик и да ги поврзат семејствата со ресурсите на заедницата. Во BMC, тие открија екстремно висок товар на незадоволени социјални потреби кај семејствата на NICU (84 проценти имаа повеќе од една и 64 проценти повеќе од две незадоволени потреби.
Истражувачите изградија мултидисциплинарен тим вклучувајќи лекари, социјален работник и семејни партнери. Овој тим адаптираше проверка на социјалниот ризик заснован на електронски здравствени досиеја и разви водич за ресурси. Тие потоа користеа методи за подобрување на квалитетот за да го интегрираат скринингот на социјалниот ризик и упатувањата во рутински клинички работни текови. Меѓу семејствата кои побарале помош, 98 проценти добиле упат. Континуираното ажурирање на пишаниот водич за ресурси и партнерствата во заедницата доведоа до зголемени стапки на поврзување со ресурсите од 21 на 52 проценти.
„Покажавме дека е изводливо и прифатливо за персоналот и семејствата да го користат постоечкиот персонал и ресурси за спроведување на стандардизиран скрининг и упатување на социјалниот ризик во НИЦУ“, рече Кордова Рамос, која исто така е неонатолог во BMC.
Според истражувачите, оваа интервенција ги опфатила и краткорочните и долгорочните потреби на старателите на хоспитализираните новороденчиња. „Ублажувањето на краткорочните потреби (храна, паркинг, транспорт) служи за да се овозможи поголемо присуство на старателите во НИКУ, што ги зголемува можностите за старателите да учествуваат во грижата за своето доенче и да се вклучат во клучните однесувања за промовирање на здравјето, како што се доењето и кожата на кожата. контакт“, додаде таа.
Додека Кордова Рамос признава дека решавањето на долгорочните потреби, како што се вработувањето и образовниот напредок, е сложен процес, истражувањето покажа дека раното ангажирање со услуги и меѓусекторски партнерства исто така дадоа позитивни резултати од упатувањето.
Овие наоди се појавуваат на интернет во списанието Pediatrics.
Повеќе информации:
Ерика Г. Кордова-Рамос и сор., Спроведување на скрининг на социјален ризик и упатување на ресурси во НИЦУ, Педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-058975
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview