Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Burnet Institute
Скоро секој четврти индонезиски адолесцент не побарал здравствена заштита кога мислел дека им е потребна во текот на изминатата година, според новото истражување предводено од Институтот Бурнет и соработниците низ Австралија и Индонезија.
Повеќе од 2.000 адолесценти од Џакарта и Јужен Сулавеси на возраст меѓу 16 и 18 години учествуваа во студијата.
Се смета дека истражувањето е прво од ваков вид во Индонезија, рече д-р Мин Дук Фам од Институтот Бурнет, главен автор на студијата објавена во The Lancet Regional Health – Југоисточна Азија.
И адолесцентите кои одат на училиште и оние кои не одат на училиште беа анкетирани како дел од истражувањето, кое откри низа причини зошто не се бара грижа.
„Адолесцентите кои посетуваат училиште имаа поголема веројатност да кажат дека не побарале здравствена заштита затоа што мислеле дека проблемот ќе исчезне или се плашеле што ќе каже лекарот“, рече д-р Фам.
„Адолесцентите надвор од училиште честопати велеа дека не знаат кого да видат за да добијат нега, немаат можност да платат за тоа или немаат превоз за да пристапат до здравствена заштита“.
Анализата на резултатите од истражувањето покажа дека некои адолесценти се изложени на поголем ризик да не бараат грижа од другите.
Ова ги вклучувало оние кои биле предмет на повеќе видови виктимизација, на пример физичко насилство, сексуална злоупотреба и малтретирање; и оние кои претходно барале грижа за потребите на менталното здравје.
„Нашите наоди нагласуваат дека адолесцентите кои може да имаат најголема корист од здравствената заштита пријавиле многу случаи кога не пристапиле до негата што им била потребна“, рече професорот Питер Азопарди, водач на проектот и почесен почесен Барнет.
„Индонезиските адолесценти – како и сите адолесценти на глобално ниво – очекуваат доверливи, добредојдени и пријателски услуги кога бараат здравствена заштита.
Професорот Азопарди рече дека единствен фокус на оваа студија биле адолесцентите кои не се на училиште, честопати не се вклучени во истражувачките напори.
„За адолесцентите кои не се на училиште, потребни се насочени информации засновани на заедницата, програми за образование и комуникација за да им се обезбедат информации за тоа како да побараат помош и да го подобрат нивниот пристап до неа“, рече тој.
Д-р Фам и неговите коавтори, исто така, повикаа на стратегии за подобрување на квалитетот на здравствената заштита што ја обезбедува индонезискиот здравствен систем за подобро да се задоволат потребите за здравствена заштита на адолесцентите.
„Наодите на оваа студија ја нагласуваат потребата од истражување и напори за зајакнување на здравствената заштита за младите луѓе“, рече д-р Фам.
Повеќе информации:
Мин Д. Фам и сор., Загубена здравствена заштита кај адолесценти од училиштата и заедницата во Индонезија: студија со пресек, Регионално здравје на Лансет – Југоисточна Азија (2023). DOI: 10.1016/j.lansea.2023.100187
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview