Итни случаи:  

Повикај доктор

Новото истражување предводено од UCLA открива дека подготвителната програма за колеџ за младите кои се соочуваат со образовни нееднаквости, која функционира во околу 13% од државните средни училишта во САД, има позитивен ефект врз социјалните мрежи на учениците, психо-социјалните резултати и здравствените однесувања. Наодите, објавени на 16 декември во рецензираното списание Педијатрија, сугерираат дека програмата Напредување преку индивидуална определба (AVID), насочена кон зголемување на образовните можности за недоволно застапените и економски обесправените студенти, исто така значително ја намалува употребата на супстанции.
„Академско следење“ е вообичаена практика во средните училишта преку која учениците со пониски резултати се групираат со други со слични академски достигнувања. Иако има за цел да ја прилагоди академската строгост на нивото на подготовка на учениците, наодите од студијата сугерираат дека оваа практика може да биде контрапродуктивна со засилување на ризичното однесување што учениците го земаат од нивните врсници.
„Отстранувањето“ на овие ученици со мешање со врсници со повисоки перформанси може да доведе до подобро физичко и психолошко здравје, рече водечкиот автор д-р Ребека Дудовиц, вонреден професор по педијатрија и директор за истражување на педијатриските здравствени услуги на Медицинскиот факултет Дејвид Гефен на UCLA.
„Ова е прво рандомизирано контролирано испитување на AVID во Соединетите Американски Држави, па навистина е возбудливо да се види дека оваа програма која беше дизајнирана да помогне во отворањето образовни можности за децата, исто така го подобри нивното здравје“, рече Дудовиц.
AVID работи со средношколци кои заработуваат просечни оценки B или C, кои инаку не би можеле да бидат ставени во поригорозни подготвителни патеки за колеџ. Работи во 5.400 средни училишта, вклучувајќи ги и средните и средните училишта, во 46 држави и ги изложува академски средните ученици на потешки курсеви отколку што би им биле доделени во нормални околности. AVID им помага на студентите да развијат агенција, релациски капацитет и знаење за можности.
„Ние веруваме дека опкружувањето на студентите со заедница за поддршка и обезбедувањето на вештини и ресурси што им се потребни за да ги постигнат своите цели во постојните образовни структури е начинот на кој го правиме колеџот и подготвеноста за кариера возможна за секој студент“, рече Туан Нгујен, извршен директор на AVID. „Наодите од студијата на UCLA не се изненадувачки бидејќи едукаторите на AVID инвестираат толку многу во животот на своите студенти.
Истражувачите рандомизирале 270 ученици во пет големи државни училишта кои биле сместени или во AVID група или во вообичаени училишни програми. Учениците ги комплетираа анкетите на крајот од 8-мо одделение или почетокот на 9-то одделение и повторно на крајот на 9-то одделение.
Тие открија дека учениците од групата AVID имаат помали шанси за користење на супстанции – 33% намален ризик во споредба со контролната група – како дополнение на 26% помал ризик да се дружат со врсници кои користат супстанции и околу 1,7 пати поголеми шанси за дружење со врсници кои беа повеќе вклучени со академици.
Дополнително, AVID мажите доживеале помал стрес и повисока самоефикасност, решителност и ангажираност во училиштето отколку нивните врсници кои биле назначени на вообичаената следена академска програма. Овие ефекти, сепак, не беа забележани кај жените, веројатно затоа што поддржувачката академска средина има поголем ефект врз момчињата со боја, пишуваат истражувачите.
„AVID позитивно влијае на социјалните мрежи, здравствените однесувања и психо-социјалните резултати што сугерираат дека академското откривање може да има значителни корисни ефекти врз здравјето на адолесцентите“, пишуваат истражувачите.
Студијата има некои ограничувања. Училиштата беа сите од една училишна област и првенствено им служат на латино студенти со ниски приходи, а наодите беа сите од една учебна година, забележуваат истражувачите. Тие директно не набљудуваа како се спроведува AVID, ниту испитуваа дали програмата навистина го зголеми уписот на факултет. Дополнително, не беше можно да се заслепат учесниците, што значи дека студентите знаеја кој е доделен во секоја група, што можеше да ги наведе да одговорат на прашањата од анкетата на начини на кои тие мислеа дека истражувачите ќе ги гледаат позитивно.
Иако се потребни повеќе истражувања, наодите сè уште обезбедуваат важен доказ дека „обезбедувањето училиштата да ги имаат ресурсите и структурите неопходни за проширување на пристапот до образовните можности и олеснување на здрави социјални врски, особено во маргинализираните заедници, може да биде клучно за постигнување на еднаквост во образованието и здравјето пошироко. “, пишуваат истражувачите.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview