Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Изложеноста на негативното детско искуство (ACE) беше честа појава пред и за време на пандемијата, а новите ACE беа поверојатно кај оние кои имале повеќе ACE пред или рано во пандемијата, според студијата објавена онлајн на 9 мај во Pediatrics.
Марси Херц, од американските центри за контрола и превенција на болести во Атланта, и колегите регрутирале адолесценти на возраст од 13 до 18 години (727 во есента 2020 година [бран 1] и 569 во пролетта 2021 година [бран 2]) кои реагирале на прашања за предизвиците во домаќинството, насилството или занемарувањето и изложеноста на ACE во заедницата.
Имаше 506 испитаници на двата бранови на анкети. Истражувачите откриле дека 27,2, 50,9 и 34,9 отсто доживеале насилство или злоупотреба, предизвик во домаќинството и АКЕ во заедницата, соодветно, по бранот 1. Од бранот 2, 17,6, 6,1 и 2,7 отсто доживеале еден, два и четири или повеќе нови ACEs, соодветно. Веројатноста за пријавување на нов АКЕ на бранот 2 беше зголемена за 2,71 пати за оние со четири или повеќе АКЕ со бран 1 наспроти оние со ниту еден.
„Наодите на оваа студија ја нагласуваат појавата на нови АКЕ кај ранливите адолесценти кои имале повеќе АКЕ пред или рано во пандемијата“, пишуваат авторите. „Тварот на ACE и нивните поврзани влијанија врз здравјето налага имплементација и зголемување на стратегиите за превенција и интервенција низ училиштата, домот и заедницата за да се ублажат негативните здравствени и академски влијанија и да се промовира еластичноста“.
Повеќе информации:
Марси Херц и други, Несакани искуства од детството меѓу адолесцентите во САД во текот на пандемијата COVID-19, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-060799

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview