Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Jyväskylä
Една неодамнешна студија спроведена на Универзитетот во Jyväskylä (Финска) го испитуваше здравјето на адолесцентите пред и по пандемијата. Наодите нагласуваат дека промовирањето добри односи наставник-ученик и позитивна домашна средина, развивање посилни вештини за здравствена писменост кај младите луѓе и охрабрување на родителите да ги следат активностите на своето дете треба да се земат предвид во мерките за промовирање на закрепнувањето по пандемијата. Дополнително, треба да се посвети поголемо внимание на девојчињата и на осамените адолесценти, како и на оние кои своето здравје го оценуваат како лошо, бидејќи тие можат да бидат повеќе склони кон проблеми со менталното здравје.
Пандемијата COVID-19 постави многу предизвици, особено за менталното здравје на младите луѓе. Врз основа на податоците од истражувањето од студијата за здравствено однесување кај деца на училишна возраст (HBSC), беше испитано менталното здравје на финските адолесценти пред (2018) и по (2022) пандемијата.
Идентификувани се четири профили за ментално здравје, од кои еден претставува добро ментално здравје. Профилите за ментално здравје беа засновани на самопријавени психолошки поплаки (на пр., чувство на ниско чувство), соматски поплаки (на пример, главоболка), задоволство од животот, осаменост и проблематична употреба на социјалните медиуми (симптоми поврзани со компулсивно користење) од 11-, 13 – и 15-годишна финска младина.
Во првиот примерок (2018), речиси половина (44%) од адолесцентите припаѓале на профилот што претставува добро ментално здравје, но само приближно една третина (37%) од оние во вториот примерок (2022) припаѓале на овој профил.
„Нешто помал дел од адолесцентите припаѓале на овој поздрав профил во вториот примерок, што укажува на тоа дека менталното здравје на адолесцентите се влошило за време на пандемијата“, вели докторскиот истражувач Јасмин Густафсон.
Студијата исто така испитуваше како профилите на менталното здравје се поврзани со различни фактори поврзани со здравјето. Во вториот примерок, адолесцентите кои пријавиле повисока субјективна здравствена писменост, осврнувајќи се на способноста за стекнување, разбирање и примена на информации поврзани со здравјето, имале поголема веројатност да припаѓаат на профилот што претставува добро ментално здравје. Во првиот примерок оваа поврзаност не беше значајна.
Дополнително, согледувањето на повисока социјална поддршка од наставниците, дефинирано како перцепција на наставниците како грижливи и прифаќачки, беше посилно поврзано со профилот на поздраво ментално здравје во вториот примерок.
Во двата примерока, адолесцентите кои припаѓаат на профили кои се карактеризираат со полошо ментално здравје пријавиле помало следење на мајката, односно степенот до кој нивната мајка ги следи активностите на нивното дете, меѓу другото.
За време на пандемијата се развија нови можности за дигитална интеракција. Некои претходни докази покажаа дека позитивните онлајн искуства на младите луѓе може да имаат намалено искуство на осаменост во овој временски период. Меѓутоа, во оваа студија, адолесцентите кои пријавиле поинтензивна онлајн комуникација имале поголема веројатност да припаѓаат на посиромашни профили за ментално здравје.
„Сепак, при интерпретацијата на резултатите мора да се земе предвид пресекот на студијата“, вели Густафсон. „На пример, нашите резултати не се погодни за проценка дали известувањето за поинтензивна онлајн комуникација може да доведе до полошо ментално здравје или дали послабото ментално здравје води до поинтензивна онлајн комуникација.
Изненадувачки наод во студијата беше дека оние чиј јазик на настава беше шведски наместо фински, имаат поголема веројатност да припаѓаат на послаб профил на ментално здравје. Во неколку претходни студии, се покажа дека Финските Швеѓани известуваат за подобро здравје од Финците кои зборуваат фински.
„Поради оваа причина, нашата студија исто така повикува на поголемо внимание на Финците кои зборуваат шведски и нивната благосостојба“, вели Густафсон. „Нашите наоди исто така ги истакнуваат потенцијалните ризици за менталното здравје за постарите адолесценти и оние кои живеат во домаќинство со еден родител.
Истражувањето е објавено во списанието Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health.
Повеќе информации:
Јасмин Густафсон и други, Профили на менталното здравје на финските адолесценти пред и по врвот на пандемијата COVID-19, Детска и адолесцентна психијатрија и ментално здравје (2023). DOI: 10.1186/s13034-023-00591-1
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview