Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Источна Финска
Според една нова финска студија, зеленилото околу домот во раното детство не ги штити децата од атопичен егзема. Наместо тоа, близината на иглолисни, мешани шуми и земјоделски површини беше поврзана со зголемен ризик од егзема. Ефектот беше забележан особено кај децата кои се родени во пролет.
„Општото зеленило околу домот не ги заштити децата од егзема, што беше спротивно на нашите очекувања и на хипотезираниот алергиски заштитен ефект на контактите со природата. Меѓутоа, егземата е само една од алергиските болести кај децата, иако генерално првата што се појавува. “, вели д-р Мина Лукаринен, специјалист за педијатрија од студијата за кохорт за раѓање FinnBrain на Универзитетот во Турку.
Атопичен егзема се јавува кај 20%-30% од децата. Најчесто се појавува во раното детство и често се поврзува со алергии на храна и развој на астма и алергиски ринитис во подоцнежна возраст. Се смета дека урбанизацијата и намалениот биодиверзитет го зголемуваат ризикот од алергиски болести, но претходните наоди од истражувањата на оваа тема се контрадикторни.
Оваа студија користеше материјал од шест фински родилни групи, во кои беа вклучени вкупно 5.085 деца. Во група на раѓање, истите деца се следат од раѓање, што овозможува проучување на асоцијациите помеѓу изложеноста на животната средина во раниот живот и развојот на болеста пред нејзиниот почеток. Оваа студија ги испитуваше асоцијациите помеѓу сезоната на раѓање, зеленилото и видовите на земјината покривка, опкружувањето на домот во рана возраст и развојот на егзема на возраст од две години.
Истражувачкиот напис, со наслов „Раната животна средина и ризикот од егзема на две години – мета-анализа на шест фински родилни групи“, е објавена во списанието Педијатриска алергија и имунологија.
Алергиските болести се меѓу најчестите хронични заболувања кај децата со значително јавно здравствено и економско влијание. Затоа итно се бара изнаоѓање превентивни средства.
„Иако зеленилото околу домот не штити од егзема, околната вегетација може да има други корисни ефекти. Исто така, мора да забележиме дека зеленилото е прилично груба мерка за присуството на природата и релативно лош показател за биолошката разновидност. Набљудуваната предиспонирачка асоцијација на иглолисни шуми може да укаже на дека ефектите на природата врз имунолошкиот развој на детето варираат во зависност од видот на природата и биодиверзитетот и точното време на изложеноста. Потребни се дополнителни студии за да се потврди резултатот и да се откријат можните механизми“, вели Ен Карвонен, главен истражувач во Финска. Институт за здравје и благосостојба (THL).
Повеќе информации:
Мина Лукаринен и сор., Рана животна средина и ризик од егзема на 2 години – Метаанализа на шест фински родилни групи, Педијатриска алергија и имунологија (2023). DOI: 10.1111/pai.13945
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview