Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Источна Финска
Зголемената преваленца на дебелината кај децата резултираше со зголемена инциденца на одржливо воспаление со низок степен уште од детството. Дебелината е клучниот фактор за зголемување на воспалението со низок степен. Сепак, се смета дека високите нивоа на физичка подготвеност штитат од здравствени нарушувања предизвикани од дебелина. Студијата на Универзитетот во Jyväskylä и Универзитетот во Источна Финска покажа дека дури и добрата физичка подготвеност не го намалува воспалението кај децата од низок степен.
Студијата ги испитуваше врските помеѓу индексите на физичката кондиција и резултатот на ризик за воспаление од низок степен кај 391 дете од основно училиште. Објавеното истражување беше засновано на студијата за физичка активност и исхрана кај децата (ПАНИК) спроведена на Универзитетот во Источна Финска. Студијата е објавена во скандинавското списание за медицина и наука во спортот.
Одржливото воспаление со низок степен доведува до отпорност на инсулин и артериска дисфункција и промовира развој на срцеви заболувања. Една неодамнешна студија испитуваше како физичката кондиција влијае на инциденцата на воспаление со низок степен.
Децата со подобри резултати во фитнес тестовите, како што се стомачни, стоечки скок во далечина и агилност со шатл трчање, исто така имале понизок резултат на ризик за воспаление со низок степен. Аеробната кондиција, од друга страна, не била поврзана со воспаление со низок степен.
Сепак, повисокиот процент на маснотии во телото, индексот на телесна маса и односот на половината и висината имаат многу посилна врска со повисоко воспаление од низок степен од која било мерка за физичка кондиција. Улогата на физичката кондиција како детерминанта за воспаление со низок степен исто така ослабе откако процентот на телесните масти беше земен во предвид во анализите.
„Изгледа дека физичката кондиција не е многу поврзана со воспаление со низок степен во детството во споредба со, на пример, процентот на телесните масти или обемот на половината“, вели д-р Еро Хаапала, д-р, од Факултетот за спорт. и здравствени науки на Универзитетот во Jyväskylä.
„Врз основа на нашата студија, физичката кондиција и, на пример, скокот во далечина може да биде корисен индиректен метод за да се идентификуваат децата со зголемен ризик од воспаление од низок степен“.
Тестирањето на физичката кондиција во идентификувањето на ризичните групи може да биде корисно, особено кога мерењето на составот на телото или обемот на половината е премногу чувствително или ако се смета дека нивното мерење предизвикува, на пример, ограничување на јадењето и следење прекумерна тежина.
Повеќе информации:
Eero A. Haapala et al, Пресечни асоцијации помеѓу физичката кондиција и биомаркерите на воспаление кај децата – студијата ПАНИК, Скандинавски весник за медицина и наука во спортот (2023). DOI: 10.1111/sms.14337
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview