Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
од страна на Меѓународната асоцијација за стоматолошки истражувања
Ќе биде претставена студија која сака да ги разбере перспективите на носителите на одлуки (ДМ) кои работат во здравствените области во заедниците на Првите нации (FNs) во Канада во врска со употребата на сребрен диамин флуорид (SDF) како стратегија за управување со кариес во раното детство (ECC). на 101-та Генерална сесија на IADR, која ќе се одржи заедно со 9-тиот состанок на регионот Латинска Америка и 12-от Светски конгрес за превентивна стоматологија на 21-24 јуни 2023 година, во Богота, Колумбија.
Презентацијата за интерактивен разговор, „Перспективите на носителите на одлуки за сребрен диамин флуорид во домородните заедници“, ќе се одржи во среда, 21 јуни 2023 година, во 15:40 часот. Време во Колумбија (UTC-05:00) за време на сесијата „Флуориди за контрола на кариес“.
Студијата на Фабио Грегорио Ариола-Пачеко од Универзитетот во Торонто, Канада спроведе шест кругови за учење на домородните луѓе (LCs) во пет заедници на FN во провинциите Онтарио и Манитоба. Информациите за статусот на ECC во овие заедници и потребите за третман најпрво беа доставени од истражувачите како подготвителен ангажман за клиничка интеграција на SDF во стоматолошките програми на заедниците. Следеа разговори во стилот на фокус-група користејќи полуструктуриран формат, од кој подоцна аудио снимките беа транскрибирани и тематски анализирани.
Темите што произлегоа од ЛК вклучуваат отпор кон боење на SDF, како тоа во споредба со другите стратегии за третман на ECC, потребата од претходна едукативна компонента (на родителите и заедницата во целина) како клучна за прифаќањето на SDF, предлози за стратегии за имплементација и скептицизам – втемелен во историски контекст – за новината и ефикасноста на SDF. Некои идентификувани теми се преклопуваат со повторливите во литературата, додека други се единствени и значајни за позицијата на моќ на DM и културниот контекст од кој е изведен примерокот.
Повеќе информации:
Конференција: www.iadr.org/2023iags
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview