Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
од страна на влијанието на животната средина врз резултатите од здравјето на децата
Резултатите од најчесто користената мерка за проблеми во однесувањето кај малите деца може да бидат искривени во зависност од основниот јазик, образованието и полот на старателот кој ја пополнува анкетата, како и возраста и расата на детето, според новото истражување на НИХ. Програма за влијанија на животната средина врз резултатите од здравјето на децата (ECHO).
Истражувачите од ECHO Cohort ги анализирале податоците од старателите кои ја пополнувале широко користената листа за проверка на однесувањето на децата (CBCL) 1,5–5 во име на 9.087 мали деца на возраст од 18 до 71 месец од 26 локации за истражување на ECHO низ Соединетите држави. Истражувањето пријавено од старателите проценува низа проблеми во однесувањето кај малите деца.
„Разбирањето на однесувањето на децата може да ни помогне да ги идентификуваме потенцијалните проблеми во нивниот развој и ментално здравје по патот“, рече Шутинг Женг, д-р. на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско. „За да го направиме ова ефикасно, потребни ни се сигурни начини за еквивалентно мерење на нивното однесување за децата од различно потекло“.
Студијата покажа дека начинот на кој негувателките одговараат на прашањата за мерката е најмногу пристрасен од јазикот што се користел за пополнување на анкетата, проследено со фактори како што се степенот на образование и полот на старателите и возраста и расата на детето. Овие предрасуди продолжија по сметководството за разликите во менталното здравје меѓу овие групи.
Истражувачите забележаа дека некои информации може да се изгубат во преводот и луѓето од различни култури би можеле поинаку да ги разберат проблемите со однесувањето на децата. Полот на лицето што одговара на прашањата и нивното ниво на образование, исто така, имаа влијание и истражувачите укажаа на очекувањата на родителите за тоа како децата треба да развијат како можни влијанија во тоа како тие одговараат на прашањата од анкетата.
Истражувачите од ECHO Cohort тогаш беа во можност да идентификуваат некои прашања за CBCL помалку засегнати од предрасудите на мерењето воведени од социодемографските фактори, но кои сепак веродостојно ги доловуваат проблемите со однесувањето во детството. Подгрупата прашања што покажаа мала пристрасност во однос на демографијата на оние кои земаат анкета сè уште опфаќа широк опсег на однесувања во интернализирање (на пр., емоционално реактивни, повлечени) и екстернализирачки проблеми (агресивно однесување и проблеми со вниманието).
Во иднина, истражувачите од ECHO Cohort планираат да ги применат овие прашања, оценувајќи ја нивната веродостојност во идентификувањето на децата со клинички значајни проблеми во однесувањето.
„Наоѓањето прашања со помала пристрасност во мерењето меѓу социодемографските групи им помага на истражувачите и лекарите попрецизно да ги мерат проблемите во однесувањето кај различни групи деца од различна возраст и семејно потекло“, рече д-р Женг.
Наодите се објавени во списанието JCPP Advances.
Повеќе информации:
Shuting Zheng et al, Мерење пристрасност во извештајот на старателите за проблеми со однесувањето во раното детство низ демографските фактори во разновиден примерок на ECHO, JCPP Advances (2023). DOI: 10.1002/jcv2.12198
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview