Итни случаи:  

Повикај доктор

Кристин Странд Бахман водеше студија која ги вклучува сите норвешки деца родени помеѓу 1989 и 1998 година, вкупно 488.000 луѓе.На NTNU Ph.D. кандидатката ги прегледала сите рецепти што децата ги добивале од 10-годишна возраст до 23-та година. Таа ги споредила децата родени во јануари или февруари со оние родени во ноември или декември.
„Најдовме големи разлики во препишувањето на лекови за АДХД. Децата родени во ноември-декември имале 80% поголем ризик да им бидат препишани лекови за АДХД, во споредба со оние родени во периодот јануари-февруари. Ова откритие се однесува на децата кои се родени во термин, “, вели Бахман.
Прекумерна терапија со лекови
Истражувачот верува дека ова укажува на тоа дека најмалите деца се претеруваат со лекови.
„Мислам дека зголемениот лек за АДХД за најмалите деца во групата е поврзан со начинот на кој го организираме нашиот образовен систем. Едноставно кажано, изгледа како да ги лекуваме најнезрелите деца затоа што ги споредуваме со нивните најстари соученици , кои се цела година постари“, вели таа.
„Ова не треба да биде основа за добивање дијагноза на АДХД. Мораме да очекуваме дека детето родено во ноември ќе биде понезрело од дете во февруари родено истата година. Се разбира, не можеме да престанеме да дијагностицираме АДХД и да даваме лек за оние на кои им е потребен.Но, она што го гледаме овде е нешто друго“.
Двојно оптоварување
Особено, Бахман ги проучувал децата кои се родени предвреме, пред 37-та недела од бременоста. Употребата на лекови за АДХД е поголема за овие деца отколку нивните врсници кои се родени во термин. Тенденцијата за предвремено родените деца е иста како и за полнорочно – АДХД-лекувањето најчесто се јавува кај најмладите во класот.
„Во таа смисла, најмалите предвремено родени деца носат двоен товар. Недостатокот да се раѓаат доцна во годината се надоврзува на недостатоците да се биде прееми“, вели истражувачот.
Покрај тоа што е д-р. кандидат на Одделот за јавно здравје и медицински сестри на NTNU, Бахман е педијатар во болницата Сент Олавс во Трондхајм. Нејзината студија е објавена во американското истражувачко списание Педијатрикс.
Лекувањето продолжи подолго
Бахман откри уште еден негативен ефект за предвремено родените деца. Рецептите за АДХД се намалуваа со возраста кај доносените деца, но истото не се случи и за недоносените деца на кои продолжија да им се препишуваат лекови за АДХД на исто ниво до раната зрелост.
„Се чини дека децата кои се родени предвреме се дополнително подложни на постојаните негативни ефекти од тоа да се биде најмлад во училишното опкружување. Можеби тие доживуваат неуспех во училницата, во салата и во социјални контексти, во споредба со нивните врсници. И можеби негативните искуства се населуваат во телото на поинаков начин и во поголема мера кај предвреме родените“, вели таа.
Нема „сезонско“
АДХД се карактеризира со тешкотии во концентрацијата, хиперактивност и импулсивност над она што е нормално за возраста на детето.
Некои се прашуваа дали поголемата употреба на лекови може да биде затоа што децата родени во есен се едноставно похиперактивни, импулсивни и имаат поголеми тешкотии со концентрацијата.
Сепак, Бахман забележува дека истражувањето не покажало такви „сезонски варијации“.
„Имаме малку причини да веруваме дека воспитувањето е различно во семејствата со деца родени доцна во годината или дека семејствата со подобри услови за одгледување деца свесно планираат да имаат деца рано во годината“, рече таа.
„Наодите укажуваат дека училишната ситуација е причина за прекумерни дијагнози на АДХД. Едно решение би можело да биде дотичните деца да чекаат да почнат на училиште до следната година“, рече таа.
Флексибилен почеток на училиште
Бахман истакнува дека студиите од Данска, која има пофлексибилен пристап кон одложеното започнување на училиште, не покажуваат зголемена употреба на лекови за АДХД кај најмладите ученици во одделението. Четириесет проценти од данските деца родени во периодот октомври-декември го одложуваат почетокот на училиштето за следната година.
„Во Данска, родителите и градинките се вклучени во оценувањето на подготвеноста на детето за училиште. Верувам дека би можеле да направиме нешто слично за нашите најмали деца во Норвешка. Предвремено родените бебиња родени доцна во годината би можеле особено да имаат корист од овој пристап. Некои од нив всушност би имале почнаа една година подоцна, ако беа со полно работно време“.
Само за некои
Бахман не се залага дека сите „есенски деца“ треба да го одложат почетокот на школувањето, што само ќе го смени проблемот.
„Сметаме дека ова може да биде релевантно за најранливите деца. Тие треба да се оценуваат индивидуално, со фокус на посебните потреби на детето. Важно е да се има соодветно следење и добри мерки за поддршка за оваа група, како во образованието. систем и во здравствениот систем“, вели таа.
Некои би се загрижиле дека одложувањето на почетокот на училиштето на детето ќе ги стигматизира.
„Тешко е целосно да се исклучи тоа“, рече Бахман, „но сепак мислам дека е помалку проблематично отколку да ги засноваме нашите дијагнози на погрешни критериуми. Тоа може да биде исто толку, ако не и повеќе, стигматизирачко“.
Други лекови
Студијата, исто така, ја разгледа употребата на други видови лекови, како што се за депресија, анксиозност, психози и апчиња за спиење.
„Најдовме ист возрасен ефект и за неколку од овие лекови. Очигледно е дека повеќе деца родени доцна во годината примаат ваков вид лекови, во споредба со најстарите во класата. бебиња“, рече Бахман.
„Но, подоцна во адолесценцијата, од 15 до 23 години, оваа нееднаквост исчезна. Децата кои се родени доцна во годината во оваа возрасна група не користеле повеќе од овие лекови од оние кои се родени рано во истата година. на преемите“, вели Бахман.
Податоците за студијата се земени од Медицинскиот регистар на родени во Норвешка, Норвешката база на податоци за рецепти и статистиката на Норвешка.
Норвешката асоцијација за предвремено родени деца сака флексибилен почеток
Хеге Андерсон Нордхус, кој раководи со секојдневните операции на Норвешката асоцијација за предвремено родени деца (Prematurforeningen), верува дека студијата покажува дека има потреба од флексибилен почеток на училиште, особено за недоносените бебиња.
„Во неколку наврати изјавивме дека предвремено родените деца, особено оние родени пред да биде нивната полнолетна година, треба да го одложат нивното училиште. Тоа апсолутно треба да биде алтернатива за децата кои очигледно не се подготвени за училиште“, вели Нордхус.
„Истовремено, верувам дека училишната реформа од 1997 година, со која беше воведен задолжителниот почеток на училиштата во Норвешка за шестгодишни деца, треба да се преиспита. Се чини дека е тешко да се вклучи играта во училиштата како што беше наменета за децата во прво време оценка“.
Нордхус смета дека е обесхрабрувачки да се мисли дека училишниот систем предизвикува непотребни дијагнози на децата.
„Не можеме да ги спречиме децата да бидат свои само затоа што детето не се вклопува во училишниот систем. Време е да го разгледаме училишниот систем и да откриеме што го прави ова да се случи“, вели Нордхус.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview