Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Swansea University
Студијата на академиците од Универзитетот Свонси за безбедноста на подготовката на формулата за новороденчиња во прав, откри дека 85% од 74-те машини за подготовка на формула за доенчиња тестирани од родителите во домовите во ОК не произведуваат вода што би била доволно топла за да ги убие сите штетни бактерии во формулата за доенчиња. а тоа може да претставува сериозен ризик за здравјето на доенчињата.
Ова беше споредено со 69 родители во студијата кои користеле котел за загревање на водата што се користи за подготовка на формулата за доенчиња, каде што 22% пријавиле дека температурата на водата не била доволно топла за да ги убијат сите штетни бактерии. Студијата е објавена во списанието Maternal & Child Nutrition.
Речиси три четвртини од доенчињата во Обединетото Кралство се хранат со формула за новороденчиња во првите шест недели од животот и тоа се зголемува на 88% до шестмесечна возраст.
Доенчињата кои се хранат со формула имаат поголем ризик од гастроинтестинални инфекции во споредба со доенчињата1 што може да се припише, делумно, на бактериска контаминација од: самата формула за доенчиња во прав (која не може да се направи стерилна), опремата што се користи за хранење, а исто така и подготовката формула за доенчиња со нечисти раце. За да помогне во намалувањето на ризикот од вакви инфекции, NHS ја усвои препораката на Светската здравствена организација (СЗО) дека водата што се користи за производство на формула за доенчиња треба да се варат и ладат, така што таа е на температура од најмалку 70 ° C за да се елиминираат бактериите. .
Студијата, која ја истражуваше безбедноста на практиките за подготовка на формула за доенчиња во споредба со упатствата на NHS, користеше методи на наука во заедницата и вклучуваше родители на доенчиња на возраст од 12 месеци или помали. Околу половина од 143-те родители (74 лица) користеле машини за подготовка на формула за доенчиња, додека останатите 69 родители користеле котлиња за да ја варат водата за подготовка на формула за доенчиња.
Д-р Ејми Грант, виш предавач по јавно здравје, кој ја водеше студијата, рече: „Бев загрижен кога открив дека од 74 машини за подготовка на формула за доенчиња тестирани од родителите, 85% изгледаше дека не постигнале температура од најмалку 70 °C. , за која NHS велат дека е потребна за да се убијат сите бактерии кои можат да живеат во формула за бебиња во прав“.
„Ако некој од родителите е загрижен, би ги советувал да купат термометар за храна и да ја тестираат температурата само на топлата вода што излегува од нивната машина (но да не ја користат оваа тестирана вода во добиточна храна, поради потенцијална контаминација); ако е под 70°, не користете ја машината за подготовка на формула за доенчиња и контактирајте со производителот на машината.
Џони Купер, родител кој учествуваше во студијата, рече: „Кога првпат ја тестирав мојата машина за подготовка, користејќи ја поставката за шише со формула од четири унци, добив температура од 52°C. Кога го видов ова, бев шокиран затоа што и верував на машината да ги следи упатствата на NHS за температурата на водата, бидејќи беше специјално дизајнирана за бебиња. Ги советувам родителите да користат машина за подготовка за да ја проверат температурата на водата“.
Студијата препорачува посилна заштита на потрошувачите при маркетингот на уредите за подготовка на формула за доенчиња за да помогне во заштитата на доенчињата од бактериска контаминација поврзана со детската формула. Важно е формулата да се подготви според упатствата на NHS за да се избегнат ризиците од контаминација што може да резултира со сериозна болест, па дури и смрт.
Истражувачите бараат да се ажурираат барањата за етикетирање на формулата за доенчиња за да се усогласат со упатствата на NHS и СЗО со прикажување на информации дека формулата за доенчиња во прав не е стерилна, оптималната температура на водата и ризиците од некористење доволно топла вода, истовремено наведувајќи ја важноста од миењето раце. и рутинско стерилизирање на целата опрема за хранење.
Студијата, исто така, препорачува дека овие пораки за јавно здравје треба да се споделат во текот на антенаталната и постнаталната поддршка за хранење на доенчињата, следејќи ги упатствата на Иницијативата за пријателство на бебињата на УНИЦЕФ. Конечно, истражувачкиот тим советува дека бактериските гастроинтестинални инфекции кај доенчињата, особено оние кои резултираат со хоспитализација, треба да се мапираат на серии на формула за доенчиња и придружна опрема за подготовка за да се обезбедат информации кои би можеле да ги информираат мерките за подобрување на безбедноста на практиките за вештачко хранење за бебињата во ОК.
Проф. Со овие наоди, им препорачуваме на потрошувачите да проверат дека водата што ја издаваат машините за подготовка на формула за доенчиња е најмалку 70°C и, доколку тоа не е случај, треба да се обратат до производителот, нивниот локален Оддел за трговски стандарди или совети за граѓаните“.
„ФСА тесно соработува со други партнери, вклучително и Канцеларијата за безбедност на производи и стандарди за да утврди дали се потребни дополнителни дејства“.
Повеќе информации:
Ејми Грант и соработниците, Безбедноста на домашната подготовка на формула за новороденчиња во прав: Научен проект во заедницата, Исхрана за мајки и деца (2023). DOI: 10.1111/mcn.13567
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview