Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Џанг Нанан, Кинеска академија на науките
Детството и адолесценцијата се критични периоди за развојот на мозокот. Тоа е период на еколошки предизвик и стрес. Адолесцентната популација е особено ранлива на детска траума, која може да ја наруши оската хипоталамус-хипофиза-надбубрежните жлезди и јамката за повратни информации за кортизол, зголемувајќи го потенцијалниот ризик од развој на психотични симптоми и други психопатологии. Сепак, врската помеѓу детската траума, ранливоста и афективните симптоми кај адолесцентната популација останува нејасна.
За да го реши ова прашање, д-р Рејмонд Чан од Институтот за психологија на Кинеската академија на науките и неговите соработници спроведоа студија за конкретно да ја испитаат мрежната структура и меѓусебната врска помеѓу детската траума, шизотипските особини и другите психопатологии кај 1.813 студенти. Наодите беа објавени во Asian Journal of Psychiatry на 25 април.
Сите учесници ги комплетираа мерките за самопријавување на интернет за детска траума, мотивација, шизотипски особини, депресивни симптоми и биполарни особини. Резултатите од мрежна анализа покажаа дека детската траума е значително поврзана со шизотипија и мотивација.
Подружната анализа, исто така, покажа дека учесниците со високи нивоа на шизотипски особини имале поголема глобална сила од оние учесници со ниски нивоа на шизотипски особини, иако двете групи не се разликувале во нивните мрежни структури.
Исто така, немаше значајна разлика во структурата на мрежата помеѓу машките и женските учесници. Овие наоди исто така беа реплицирани во независен примерок од 427 учесници, што укажува на робусноста и стабилноста на резултатите.
Земени заедно, овие наоди сугерираат специфични асоцијации помеѓу детската траума и димензиите на шизотипија кај адолесцентната популација и ни помагаат да ја разбереме интеракцијата помеѓу детската траума и развојот на психопатологии.
Тимот на д-р Чан сега собира трансдијагностички клинички податоци користејќи ист сет на прашалници и има за цел да истражи дали слична, но посилна асоцијација е пронајдена кај пациенти со различни ментални нарушувања.
Повеќе информации:
Ји-ханг Хуанг и сор., Врски помеѓу детската траума и димензионалната шизотипија: мрежна анализа и репликација, Азиски весник за психијатрија (2023). DOI: 10.1016/j.ajp.2023.103598
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview