Итни случаи:  

Повикај доктор

Ако новороденчето е позитивно на тестовите за одредени лекови по раѓањето, задолжените известувачи во многу држави – вклучително и здравствените работници и социјалните работници – се обврзани да го пријават тоа до Службите за заштита на децата. Но, упатствата за тоа што треба да ги активира овие тестови често се нејасни и неконзистентни, за кои студиите покажаа дека може да придонесе за расните нееднаквости во однос на тоа кој се тестира.
Жителите, факултетите, студентите по медицина и истражувачите од Одделот за семејна медицина и антирасизам и здравствена правичност во Мичиген Медицина сакаа да ги утврдат стапките на тестирање на дрога кај новороденчињата и дали овие стапки варираат во зависност од расата и етничката припадност на родените родители.
Тимот, исто така, сакаше да истражи дали моделите за тестирање на дрога кај новороденчињата се сменија откако рекреативниот канабис беше легализиран во Мичиген во 2018 година.
Нивните наоди, кои се појавуваат во JAMA Network Open, се прошируваат на претходните истражувања кои сугерираат дека црните новороденчиња имаат поголема веројатност да бидат скринирани за пренатална изложеност на дрога во споредба со другите расни и етнички групи, дури и во отсуство на фактори на ризик за нарушувања на употребата на супстанции.
Расните нееднаквости во стапките на тестирање на дрога кај новороденчињата опстојуваа во текот на седумгодишниот студиски период пред и по промената на законот за канабис. Меѓу тестовите што открија изложеност на дрога кај новороденчињата, најчесто идентификуваната супстанција беше тетрахидроканабинол или THC, активната хемикалија во канабисот.
„Во отсуство на политика за скрининг на лекови за новороденчиња, видовме недоследности во тоа како и кога лекарите нарачале тестови за лекови за новороденчиња со низок ризик од пренатална изложеност на лекови“, рече постар автор Лорен Ошман, м-р М.П.Х., вонреден професор по семејна медицина на Универзитетот во Медицинскиот факултет во Мичиген.
„Ги измеривме стапките на тестирање на дрога пред и по легализацијата на канабисот за да видиме дали промената на законот ги подобри или влоши овие нееднаквости и откривме дека се чини дека не прави никаква разлика.
Истражувачите анализирале податоци од 26.366 раѓања помеѓу 2014-2020 година на Универзитетот во Мичиген, споредувајќи ги стапките на тестирање на дрога по расни и етнички групи и резултатите од тестовите пред и откако рекреативната употреба на марихуана станала легална во државата во 2018 година.
Новороденчињата родени од родители белци имале 24% помали шанси да добијат тест за дрога отколку оние во црните семејства, според студијата, но имало поголема веројатност да имаат позитивен нарко тест за опиоиди.
Ова укажува на недоволно тестирање на белите новороденчиња и потенцијално пропуштени можности за откривање и лекување на нарушување на употребата на опиоиди, велат авторите. Оттогаш, Michigan Medicine имплементира нова политика за да им помогне на лекарите да утврдат дали е оправдан тест за дрога. Новите критериуми вклучуваат бебе кое покажува симптоми на повлекување или, ако во моментот на раѓање, родилката одговори „да“ на прашањето дали користела дрога за време на бременоста.
Претходно, одлуката да се нареди допинг тест за новороденче беше препуштена на проценката на лекарите. Спроведувањето на стандардизирана политика е само првиот чекор, велат авторите, истакнувајќи дека болницата ќе ги следи податоците секој месец за да процени дали промените имаат позитивно влијание.
„Задолжително на медицинските установи е да ги идентификуваат расните нееднаквости што се јавуваат како резултат на нивните политики, или недостаток од нив и процеси. Не можеме да го промениме она што не го мериме“, рече коавторот на студијата, м-р Џастин Ву. М, П.Х., доцент по семејна медицина на Медицинскиот факултет У-М.
„Не можеме да одиме напред без саморефлексија за да ги запреме практиките што го овековечуваат структурниот и акушерскиот расизам, проследени со внимателни решенија, ангажирани од заедницата за промовирање на еднаквост во здравјето“.
Позитивните тестови за дрога кај новороденчињата за ТХЦ се зголемија кај сите расни и етнички групи по неговата легализација, сугерира студијата, од 50% на 69%. Околу две од пет тестови за дрога на новороденчиња биле позитивни само за THC, при што црните новороденчиња имаат поголема веројатност да имаат позитивен тест отколку белите новороденчиња.
Овој пораст, вели Ошман, ги одразува националните трендови за зголемување на употребата на канабис во бременоста, при што до 12% од луѓето пријавиле употреба во првиот триместар од 2016 до 2017 година.
И покрај недостатокот на студии кои покажуваат дека употребата на канабис во бременоста го зголемува ризикот од злоупотреба или занемарување на децата, забележуваат авторите, државниот закон наложува извештај за CPS за новороденче тест за дрога позитивен за THC бидејќи рекреативниот канабис останува супстанца контролирана од федерално ниво.
Во меѓувреме, истото не важи и за пренаталната изложеност на никотин, посочуваат тие, што се покажало дека придонесува за полоши здравствени резултати кај бебињата.
„Казнените политики кои ја поврзуваат изложеноста на пренатална супстанција со тестирањето на дрога кај новороденчињата може да доведат до непропорционална криминализација и полициско следење на црните родители и семејства“, рече Ошман.
„Потребни ни се промени на политиките на ниво на држава, заедница и болница за да се намали здравствената нееднаквост и да се подобрат мерките фокусирани на здравјето, благосостојбата и достоинството на црнците кои раѓаат црнци и нивните новороденчиња.
Помалку од 6% од новороденчињата вкупно биле позитивни на амфетамин, кокаин, метамфетамин и фенциклидин, откриле истражувачите.
Промената на политиката во Мичиген Медицин е поврзана со другите институционални напори за справување со нееднаквостите, вклучително и медицински тимови посветени на тековната обука за имплицитна пристрасност и истражување против расизмот. Клиниката Партнерство за иднината во женската болница U-M Health Von Voigtlander, исто така, се фокусира на лекување на нарушувања на употребата на супстанции за време на бременоста.
Истражувачите од Мичиген соработуваа и со други засегнати страни, вклучително и групи за застапување и заедница, за да се справат со подобрувањата на политиките низ државата.
„Нашите лидери, лекари, истражувачи, медицински сестри и персонал се посветени на намалување на предрасудите во здравствениот систем што може да доведе до неправедна примена на законите и негативно да влијае на третманот и грижата“, рече Ошман.
„Се надеваме дека овој тип на истражување ќе им помогне на другите здравствени системи да истражат како нивните политики или државни политики може да влијаат на нееднаквостите кои влијаат на грижата за пациентите и резултатите.
Повеќе информации:
Себастијан Шонеих и сор., Инциденца на тестирање на дрога кај новороденче и варијации по родителска раса и етничка припадност пред и по рекреативната легализација на канабис, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.2058
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview