Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
лекторирани
од страна на Дјук Клиничкиот истражувачки институт
Животот во соседство со подобар пристап до ресурси како што се висококвалитетно домување, здрава храна, паркови и игралишта и чист воздух во раните фази од детството е поврзано со помала инциденца на астма во новата студија од НИХ Еколошки влијанија врз резултатите од здравјето на децата. (ECHO) програма.
Децата родени во населби со високи можности имале стапка на инциденца на астма од 23,3 случаи на 1.000 деца, додека оние родени во населби со многу ниски и ниски можности имале стапки од 35,3 на 1.000 и 27 на 1.000, соодветно. Ова заедничко истражување е објавено во JAMA Pediatrics.
„Разбирањето на условите во соседството може да им помогне на истражувачите да ги идентификуваат ранливите деца кои се изложени на висок ризик за развој на астма“, рече авторот на студијата Изудин Арис, д-р, од Медицинскиот факултет Харвард. „Оваа информација може да ги информира и напорите на креаторите на политики, истражувачите и групите во заедницата да го подобрат здравјето на децата и да ја поттикнат еднаквоста низ населбите“.
Истражувачите во оваа студија ги мереле условите во соседството користејќи ги Индексот на можности за деца и Индексот на социјална ранливост, кои ги поврзуваат адресите на живеење при раѓање, детството (возраст од 0,5-1,5 години) и раното детство (возраст 2,0-4,8 години) со податоците од пописниот тракт за можностите и ресурсите кои се достапни во околната населба.
Само Индексот на детска можност, кој ги мери ресурсите и условите во соседството кои се сметаат за суштински за здрав детски развој, покажа значителна поврзаност со инциденцата на астма кај децата. Индексот на социјална ранливост ги мери факторите кои ја прават заедницата поранлива во последиците од природни катастрофи или катастрофи предизвикани од луѓе.
Оваа студија користеше податоци од 10.516 деца на 46 истражувачки локации кои учествуваат во ECHO, а секое има најмалку една адреса на живеење од раѓање и извештај од родител или старател за дијагноза на астма од лекар. Овие разлики во инциденцата на астма опстојуваа дури и по контролирањето на социодемографските карактеристики, родителската историја на астма и бројот на раѓања кои мајката ги имала.
„Овие наоди ја нагласуваат важноста од истражувањето дали инвестирањето во раните здравствени и еколошки или социјални и економски ресурси може да промовира здравствена еднаквост кај педијатриската астма“, рече д-р Арис.
Повеќе информации:
Можност во соседството и ранливост и инцидентна астма кај децата, JAMA педијатрија (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2023.3133
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview